Mag dat hek weg?

De Parkkade is een van mijn favoriete plekken in Rotterdam. Het is een zogenaamde wachtlocatie, een plek waar zeeschepen wachten op een ligplaats, inspecties ondergaan of van bemanning wisselen. Maar sinds kort wordt deze prachtige kade ontsierd door een hekwerk. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Schip en lelijk hekweg op de Parkkade in Rotterdam
Ontsierend hek op de Parkkade

Nautisch

De Parkkade is een van de weinige plekken in Rotterdam waar de stad en de haven nog dicht bij elkaar komen. Natuurlijk, de historische schepen in de Leuvehaven bij het Maritiem Museum zorgen ook voor een leuk nautisch sfeertje. En met de rondvaarten van de Spido of van Futureland is de haven ook te ervaren. Maar het mooie van de Parkkade is dat er vaak behoorlijk forse zeeschepen liggen die je letterlijk aan kon raken.

Lelijk hekwerk op de Parkkade in Rotterdam ontneemt het zicht op de Nieuwe Maas
Compostitie met hek en rode container

Spuuglelijk

Inderdaad, je KON ze bijna aanraken, die boten. Want sinds eind oktober staat er een hek op de Parkkade, op zo’n vijf meter van de waterkant. Een spuuglelijk hek, als ik zo vrij mag zijn. Waar de hekkenboer desondanks trots op ieder segment zijn naam heeft geplaatst, zoals dat gebruikelijk is in de hekkenwereld. Een rode container completeert de lelijkheid.

De Parkkade in Rotterdam met aangemeerde zeeschepen en zicht op de Nieuwe Maas en de Wilhelminapier
De Parkkade in betere tijden

Regelgeving

Uitleg over het gedrocht is te vinden op de website van het Havenbedrijf. Het heeft, zo blijkt, allemaal te maken met overijverige ambtenaren en doorgeslagen regelgeving. De Europese Commissie heeft geklaagd over de situatie op de Parkkade. De Commissie verwijst daarbij naar iets nog internationalers, de ISPS Code (International Ship and Port Facility Security Code). Onduidelijk is waarom dit nu ineens zo’n probleem is. Er liggen al honderd jaar schepen aan de Parkkade en die ISPS dateert al uit 2004.

Grote schepen afgemeerd aan de Parkkade in Rotterdam bij de voetgangers- en fietsersentree van de Maastunnel
De stad en de haven

Fotogeniek

Jammer, jammer, jammer. Het voelt als het einde van een tijdperk. De Parkkade was altijd een fotogenieke plek, met aan de ene kant het prachtige Park en aan de andere kant het uitzicht op de Wilhelminapier en Katendrecht. En daartussen dus die zeeschepen. Ik heb er al heel wat mooie plaatjes geschoten.

Groot zeeschip afgemeerd aan de Parkkade in Rotterdam, met de Erasmusbrug en de Wilhelminapier op de achtergrond
Aan groot onderhoud toe…

Roest

Soms liggen er ook wat schepen die aan groot onderhoud toe zijn. Des te beter: het leverde vaak prachtige composities op van roest, krassen, afbladderende verf en andere werken van de tand des tijds. Een diepgangsmerk of een boegschroefsymbool erbij en je hebt een waar kunstwerk. Ik heb inmiddels een uitgebreide collectie corrosiekunst, grotendeels geschoten aan de Parkkade.

Roestige scheepsromp met kleuren rood, blauw en wit, het diepgangsmerk en het bulbstevensymbool
Diepgangsmerk en bulbstevensymbool

Tijdelijk

Volgens de website van het Havenbedrijf is de maatregel tijdelijk. Uiterlijk 1 maart 2024 moet er een definitieve oplossing zijn. Hopelijk houdt die oplossing in dat men bij zinnen komt, dat men concludeert dat zo’n hek overkill is en dat je met een paar camera’s ook prima toezicht kunt houden. Maar ik vrees het ergste.

De Parkkade, de Nieuwe Maas en de Wilhelminapier in Rotterdam op een regenachtige ochtend in de schemering
In het blauwe uur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.