De prunussen van Rotterdam

Ik wijdde ooit al eens een blogpost aan mijn lievelingsboom in de herfst, de liquidambar styraciflua, oftewel de amberboom. Maar wat is mijn favoriete lenteboom? Ik kies, na lang beraad, met de magnolia als runner up, voor de prunus, de Japanse sierkers met zijn uitbundige roze bloesem.

Close-up van de roze bloesems van de prunus serrulata, oftewel de Japanse sierkers
Prunus serrulata

Imago

Het is natuurlijk funest voor mijn imago als stoere mannelijke kerel, die adoratie van prunussen. Maar dat imago was toch al niet meer te redden. En in deze genderfluide tijden moet het toch kunnen, zo’n voorliefde voor roze bloesems.

Takken, bladeren en roze bloesems van een prunus serrulata (Japanse sierkers) in de lente
Bloesems van de kerselaar

Prunus serrulata

Er bestaan veel soorten prunussen; Wikipedia noemt er een stuk of dertig en sommige zien er heel anders uit dan de boom die ik bedoel. Maar als ik het over de prunus heb bedoel ik de prunus serrulata, de Japanse sierkers, of op zijn Vlaams de Japanse kerselaar.

Japanse sierkersen in bloei langs de Schie in Rotterdam-west
Bij de Schie

Japan

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden komt de Japanse sierkers oorspronkelijk uit Japan en enkele buurlanden als Korea en China. De Japanners zijn zo mogelijk nog idolater dan ik van de sakura, zoals ze de kersenbloesem daar noemen. Men ziet het als metafoor voor het leven: heel mooi maar veel te kort. Tja, daar zit wel wat in.

Bloeiende prunus op het Charloisse hoofd bij de ingang van de Maastunnel in Rotterdam
Op het Charloisse Hoofd

Slingers

Vroeger bloeide de Japanse kers altijd rond mijn verjaardag, 24 april. Misschien ligt daar dan ook de verklaring voor mijn prunusaanbidding. Maar door de klimaatverandering moet ik tegenwoordig zelf de slingers ophangen. De winters worden korter, het voorjaar begint eerder. De bloeiperiode is daardoor al gauw een week of twee vroeger dan voorheen.

Uitbundig bloeiende prunus serrulata op een zonnige lentedag langs de Statensingel in Rotterdam-Blijdorp
Langs de Statensingel in Blijdorp

Rood en wit

Waarom is bloesem eigenlijk bijna altijd wit of rood, of een tussenkleur van die twee, zoals roze? Gele of blauwe bloesems bestaan niet, althans niet in onze streken. De deskundigen die ik raadpleegde wisten het ook niet. Misschien is anthocyanine, het pigment dat de roze kleur veroorzaakt, het makkelijkst door de boom aan te maken in de voorjaarszon. Of misschien werkt deze kleur het best om insecten te lokken. Er moet tenslotte wel bestoven worden; het plezieren van mensenogen is bijzaak voor de prunus.

Veld met bloeiende Japanse sierkersen (prunus serrulata) aan de Savornin Lohmanlaan in Rotterdam
Aan de De Savornin Lohmanlaan in Bergpolder

Kortstondig

Jammer genoeg duurt het bloeiseizoen van de prunus serrulata hooguit een week. De rest van het jaar is het een vrij onopvallende boom. Aan de andere kant: juist omdat die bloesemtijd maar zo kort duurt weten we ‘m te waarderen. En het is altijd een goede reden om er met mijn camera op uit te trekken om die kortstondige schoonheid vast te leggen.

Wonderlijk gevormde prunus (Japanse sierkers) in een straat met statige huizen in Rotterdam-Kralingen
Aan de Slotlaan in Kralingen

Stad

Je hoeft er de stad niet voor uit. Sterker nog: uitheems als-ie is, vind je de prunus serrulata in Nederland vrijwel uitsluitend binnen de bebouwde kom: in tuinen, parken en als laanbeplanting. Mijn drie favoriete plekken in Rotterdam om prunussen te spotten zijn de Statensingel in Blijdorp, de Savornin Lomanlaan in Bergpolder en de Schie ter hoogte van de Mevlanamoskee. Maar ze staan natuurlijk op veel meer plaatsen; hieronder volgt een bloe(se)mlezing met de mooiste exemplaren.

Bloeiende prunussen op een industrieterrein in Schiedam
In Schiedam
Bloeiende prunussen, lichtmasten en havenkranen op het Dakpark in Rotterdam
Op het Dakpark
Drie bloeiende prunussen in het talud langs de Hillevliet in Rotterdam-Zuid
Langs de Hillevliet
Bloeiende prunus serrulata bij de Mathenesserbrug in Rotterdam
Bij de Mathenesserbrug
Bloeiende prunussen in de lente in het Zuiderpark in Rotterdam
In het Zuiderpark
Twee bloeiende Japanse kersen bij de Van Nelle-fabriek in Rotterdam, met op de achtergrond de Schie en de penitentiaire inrichting (de gevangenis dus)
Bij de Van Nelle-fabriek

Uitgebloeid

En voor je het weet zijn de prunussen uitgebloeid en ligt de bloesem op straat. Maar er is één zekerheid in het leven: over ongeveer een jaar is er weer zo’n prachtweek.

De vergankelijkheid…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.