De Roestkaarten van Nederland

Een van de meest succesvolle werken in mijn webshop is de Wereldkaart Roest. En ook de Sloophoutkaart van Nederland is populair. Het is dan ook wonderlijk dat het zo lang geduurd heeft voor ik op het idee kwam een roestkaart van Nederland te maken.

De Wereldkaart Roest als print aan de muur in een bijpassend interieur
De Wereldkaart Roest

Verbeelding

Uiteraard zijn het geen foto’s, deze roestkaarten. Ze zijn geheel ontsproten aan mijn verbeelding. En aan mijn laptop. Ik ben in Photoshop net zo lang met texturen, filters, schaduwen en andere effecten in de weer geweest tot ik tevreden was.

Gedeelte van de crèmewitte versie (RAL 9001) van de Roestkaart van Nederland
Roestig midden-Nederland

Ralkleuren

De eerste versie van de roestige wereldkaart maakte ik op een blauwe scheepsromp. Voor deze kaart van Nederland vond ik een crèmewitte romp (RAL 9001, voor de kenners) wel mooi. En net als bij de wereldkaart maakte ik ook een signaalzwarte uitvoering (RAL 9004)

Twee versies van de Roestkaart van Nederland, in crèmewit (RAL 9001) en signaalzwart (RAL 9004), als prints aan de muur
Crèmewit en signaalzwart

Klagen

Deze kaart is zeker niet bedoeld als klaagzang op de bedroevende staat waarin ons land zou verkeren. Okee, er zijn allerlei zaken in Nederland waar je niet vrolijk van wordt: toeslagenaffaire, aardbevingsschadecompensatie, woningnood, koopkrachtverlies, kolencentrales, draaiorgels. En er zijn landen met net iets beter weer (Portugal bijvoorbeeld) of net iets spectaculairdere landschappen (IJsland). Toch zou ik, als ik mag kiezen, in een volgend leven meteen weer reïncarneren in Nederland.

Detail van de Roestkaart van Nederland, met kleurrijke roestpatronen in de provincies Friesland en Groningen
Kleuren en patronen

Erts

Nee, ik vind roest gewoon mooi. Tuurlijk, ik snap dat je er niet blij mee bent als het om je eigen boot (of auto of fiets) gaat. Maar als je er oog voor hebt zijn de kleuren en patronen wonderschoon. Ook andere tekenen van veroudering maken zo’n scheepsromp interessant. Krassen, bobbeltjes, putjes, vuil, algengroei, lekstrepen, het is allemaal te vinden op de Roestkaart van Nederland

Detail van de Roestkaart van Nederland, met de provincie Limburg en delen van België en Duitsland
Krassen en lekstrepen

Filosofie

En ook filosofisch bekeken heeft het iets moois. Roest is de manier waarop de natuur de technologie terugpakt. Wij mensen kunnen ijzer uit erts halen en smelten en walsen tot staalplaat, maar de natuur wil er gewoon weer erts van maken.

Detail van de Roestkaart van Nederland, met de provincies Zeeland en (delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant)
De Zeeuwse en Zuid-Hollandse roestplekken

Zeevarend

Trouwens, een land met zo’n lange kustlijn, met zoveel binnenwateren, met zo’n lange maritieme traditie, met zoveel boten, schepen, schuiten, sloepen, aken, arken, tjalken, skûtsjes, botters, jachten, platbodems, pontons, en ander varend materieel, daarbij is zo’n roestige scheepsromp als kaart juist heel erg op zijn plaats, toch?

De Roestkaart van Nederland als print aan de muur in een woonkamer met bijpassende kleurstellingen
In bijpassend interieur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.