Rotterdamse ansichtkaarten uit de jaren twintig

Deze blogpost is op de groei gemaakt. Een paar jaar geleden produceerde ik een serie kunstmatig verouderde ansichtkaarten van Rotterdam, schijnbaar uit lang vervlogen tijden maar met hedendaagse iconen als de Markthal, het Centraal Station en de Erasmusbrug. Inmiddels is een nieuwe generatie architectonische hoogtepunten in aanbouw of net voltooid en dat vroeg om een nieuwe serie vintage postcards.

Rond een aantal van die projecten staan nog hekken, steigers, bouwketen of andere ontsierende elementen, dus het wachten is op het juiste moment om toe te slaan. Van de aanwinsten die voltooid zijn plaats ik op deze pagina de kaart zodra ik ‘m uit het Photoshopverouderingsbadje gevist heb; de collectie zal de komende jaren dus geleidelijk groeien.

Fenixloods en Hoerenloper

Dit soort nieuwe oude ansichten is vaak het meest geslaagd als er zowel oude als nieuwe elementen op te zien zijn, omdat dan het vervreemdende effect het sterkst is. Dat zit dus wel goed bij Fenix 1 op Katendrecht, een monumentale honderd jaar oude loods die naar ontwerp van Mei Architecten werd opgetopt met een spectaculair woongebouw. Die toevoeging ziet er, zeker op deze ansichtkaart, uit alsof-ie er ook al veel langer staat dan een paar jaar. In de loods zelf is plaats voor onder andere horeca (de Fenix Food Factory) en cultuur (Conny Janssen Danst en Codarts)

Op de voorgrond zien we de Rijnhaven en de Rijnhavenbrug. Die laatste, bijgenaamd de Hoerenloper als verwijzing naar het roemruchte verleden van Katendrecht, dateert uit 2012 en ziet er onmiskenbaar 21ste eeuws uit, maar misstaat geenszins in dit quasi-historische tafereel.

Kunstmatig verouderde ansichtkaart van de gerenoveerde en opgetopte Fenixloods op Rotterdam-Katendrecht met op de voorgrond de Rijnhaven en de Rijnhavenbrug, bijgenaamd de Hoerenloper
Fenix 1 en de Hoerenloper

Forum Rotterdam

Het is niet iedereen’s favoriete Rotterdamse nieuwbouwproject, Forum Rotterdam. En ik moet eerlijk zeggen: ik had hier ook liever de reusachtige kubus gezien die mijn vroegere werkgever OMA in 2008 voor deze locatie presenteerde. Dat plan ondervond blijkbaar wat tegenwind van de tijdgeest want het werd in de loop der jaren steeds verder versoberd tot er niet meer overbleef dan het oplappen van de bestaande bebouwing en het invullen van de restruimte met een Primarkvestiging.

Anderzijds: dat monumentale bankgebouw aan de Coolsingel, met onder andere boekhandel Donner, is prachtig gerenoveerd. En die woontoren, met zijn hangende balkons, voorheen de kantoorkolos van ABN Amro, die kun je niet mooi vinden maar hij moest ook wel van heel ver komen.

Kunstmatig verouderde ansichtkaart in jaren vijftigstijl, met de Coolsingel, de Koopgoot en Forum Rotterdam
Forum Rotterdam en de Coolsingel

Binnenkort in dit theater

Op mijn to-do list staan de volgende projecten:

  • Little C
  • De Coolsingel (als alle steentjes gelegd zijn)
  • Het Depot, oftewel het collectiegebouw van museum Boymans
  • Woontorens The Muse, Casanova en OurDomain aan de Wijnhaven
  • De Boompjes en de Terraced Tower
  • Het nieuwe paviljoen van het Maritiem Museum aan de Leuvehaven
  • de Zalmhaventoren

Ondertussen is hier nog maar eens de eerdere serie oude ansichten:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *