Rotterdam in de mist

Mist is een weersverschijnsel dat in alle jaargetijden kan voorkomen maar in de herfst is de kans erop toch wel het grootst. Dat schijnt te maken te hebben met relatief grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, al meldt Wikipedia dat de vorming van mist afhankelijk is van veel factoren. De aanwezigheid van open water speelt zeker ook een rol.

Zoals alle bijzondere weersverschijnselen biedt mist kansen voor fotografen. En tegelijk ook uitdagingen: als je midden in de mist zit hebben de foto’s de neiging om wel erg vaag en grijs te worden. Beter is het om net aan de rand van een mistbank positie te kiezen, maar zulke wolkenflarden laten zich bijna niet laten voorspellen.

Mist op de Maas

Een paar weken geleden kreeg ik een buitenkans. Vanaf de 3Develop-burelen, gelegen op een relatief hoog punt in het centrum van Rotterdam, zag ik dat zich boven de Nieuwe Maas, een kilometer verderop, een stevige mistbank aan het vormen was. Hoogste tijd om de camera te pakken en naar buiten te rennen.

Zicht vanaf de kade bij het Maritiem Museum in Rotterdam op een mistbank die boven de Nieuwe Maas hangt.

De bovenstaande foto van de Leuvehaven, gemaakt bij het Maritiem Museum, laat het vreemde verschijnsel goed zien. De woontorens langs de rivier verdwijnen in een dichte mist maar op de voorgrond is het zicht nog uitstekend.

De Wijnhaven in Rotterdam met schepen en wolkenkrabbers terwijl mistbanken vanaf de Nieuwe Maas de stad binnentrekken.

Deze foto is gemaakt bij de Wijnhaven, een stuk dichter bij de Maas. De mist lijkt langzaam de stad in te trekken. De combinatie van mist en blauwe lucht zorgt voor een onwerkelijke sfeer.

Schimmen

Foto gemaakt bij de Oude Haven op een mistige herfstdag met het Witte Huis en de schepen in de haven nog scherp in beeld maar de Willemsbrug erachter slechts als vage schim.

Hier staan we op de kop van de Oude Haven bij de Kubuswoningen. Het Witte Huis en de historische schepen in de haven zijn nog perfect zichtbaar, maar van de pyloon van de Willemsbrug, niet ver daarachter is slechts een schim te zien.

Surrealisme

Surrealistisch beeld van de Oude Haven in Rotterdam met het Witte Huis en de Kubuswoningen op een mistige herfstdag.

Dichter bij de rivier worden de foto’s steeds surrealistischer. Nee, hier is niets aan gephotoshopt.

Windstil

Surrealistisch beeld van de Oude Haven in Rotterdam met het Witte Huis en de Kubuswoningen op een mistige herfstdag.

Ook de windstilte en het spiegelgladde water, waar mist meestal mee samengaat, draagt bij aan de bijzondere sfeer.

Peiler van de Oude Willemsbrug met een deel van het Maasbeeld van Auke de Vries terwijl op een mistige herfstdag de zon net door de mistflarden breekt.

Tot slot een foto vanaf de oever van de rivier zelf: de peiler van de oude Willemsbrug, met een deel van het Maasbeeld van Auke De Vries, op een moment dat er net even een gat in de mist ontstaat waar de zon met enige moeite doorheen komt.

Nog zo’n mistige morgen in Rotterdam, op 8 oktober 2021

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 11. oktober 2021

    […] Zoals wel vaker gebeurt bleef de mist ter hoogte van de Nieuwe Maas wat langer hangen dan op enige afstand van de rivier. De Coolsingel was al lang mistvrij toen de woontorens langs de Boompjes nog steeds omgeven werden door mistflarden. Het zal iets te maken hebben met het relatief warme rivierwater. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *