Rotterdam in de mist

Mist is een weersverschijnsel dat in alle jaargetijden kan voorkomen maar in de herfst is de kans erop toch wel het grootst. Dat schijnt te maken te hebben met relatief grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, al meldt Wikipedia dat de vorming van mist afhankelijk is van veel factoren. De aanwezigheid van open water speelt zeker ook een rol.

Zoals alle bijzondere weersverschijnselen biedt mist kansen voor fotografen. En tegelijk ook uitdagingen: als je midden in de mist zit hebben de foto’s de neiging om wel erg vaag en grijs te worden. Beter is het om net aan de rand van een mistbank positie te kiezen, maar zulke wolkenflarden laten zich bijna niet laten voorspellen.

Mist op de Maas

Een paar weken geleden kreeg ik een buitenkans. Vanaf de 3Develop-burelen, gelegen op een relatief hoog punt in het centrum van Rotterdam, zag ik dat zich boven de Nieuwe Maas, een kilometer verderop, een stevige mistbank aan het vormen was. Hoogste tijd om de camera te pakken en naar buiten te rennen.

Zicht vanaf de kade bij het Maritiem Museum in Rotterdam op een mistbank die boven de Nieuwe Maas hangt.
Een stevige mistbank bij de Maas

De bovenstaande foto van de Leuvehaven, gemaakt bij het Maritiem Museum, laat het vreemde verschijnsel goed zien. De woontorens langs de rivier verdwijnen in een dichte mist maar op de voorgrond is het zicht nog uitstekend.

De Wijnhaven in Rotterdam met schepen en wolkenkrabbers terwijl mistbanken vanaf de Nieuwe Maas de stad binnentrekken.
Mist en blauwe lucht bij de Wijnhaven

Deze foto is gemaakt bij de Wijnhaven, een stuk dichter bij de Maas. De mist lijkt langzaam de stad in te trekken. De combinatie van mist en blauwe lucht zorgt voor een onwerkelijke sfeer.

Schimmen

Foto gemaakt bij de Oude Haven op een mistige herfstdag met het Witte Huis en de schepen in de haven nog scherp in beeld maar de Willemsbrug erachter slechts als vage schim.
Een schim van de Willemsbrug

Hier staan we op de kop van de Oude Haven bij de Kubuswoningen. Het Witte Huis en de historische schepen in de haven zijn nog perfect zichtbaar, maar van de pyloon van de Willemsbrug, niet ver daarachter is slechts een schim te zien.

Surrealisme

Surrealistisch beeld van de Oude Haven in Rotterdam met het Witte Huis en de Kubuswoningen op een mistige herfstdag.
Surrealisme zonder filter

Dichter bij de rivier worden de foto’s steeds surrealistischer. Nee, hier is niets aan gephotoshopt.

Windstil

Surrealistisch beeld van de Oude Haven in Rotterdam met het Witte Huis en de Kubuswoningen op een mistige herfstdag.
Scheepswerf in mistige sferen

Ook de windstilte en het spiegelgladde water, waar mist meestal mee samengaat, draagt bij aan de bijzondere sfeer.

Peiler van de Oude Willemsbrug met een deel van het Maasbeeld van Auke de Vries terwijl op een mistige herfstdag de zon net door de mistflarden breekt.
Peiler in een kleine wereld

Tot slot een foto vanaf de oever van de rivier zelf: de peiler van de oude Willemsbrug, met een deel van het Maasbeeld van Auke De Vries, op een moment dat er net even een gat in de mist ontstaat waar de zon met enige moeite doorheen komt.
Nog zo’n mistige morgen in Rotterdam, op 8 oktober 2021

Foto van de Oude Haven in Rotterdam in de mist, ingelijst aan de muur in een wit appartement met uitzicht op een in mist gehulde stad
Mist aan de muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.