Rotterdam, Nederland, Europa, Aarde, Heelal

22 april, de geboortedag van dit blogartikel, is de Dag van de Aarde. Er is geen betere dag denkbaar om het te hebben over satelliet- en astronautenfoto’s van onze planeet.

Geschiedenis

De eerste satelliet die in een baan om de Aarde werd gebracht was in 1957 de Russische Spoetnik-1 (wat overigens gewoon Satelliet-1 betekent). Maar die had nog geen camera aan boord. De eerste foto’s van de Aarde werden pas een paar jaar later gemaakt, op 1 april 1960, door de Amerikaanse weersatelliet TIROS-1.

Sindsdien is onze homeworld vele malen gefotografeerd. Enkele van die beelden zijn iconisch geworden, zoals de Earthrise-foto uit 1968, gemaakt door de bemanning van de Apollo 8. Of de Blue Marble uit 1972, gemaakt door hun collega’s van de laatste maanvlucht, de Apollo 17. En laten we vooral ook de Pale Blue Dot niet vergeten, die Carl Sagan inspireerde tot zijn beroemde tekst.

Eurocentrisch

Er zijn op internet heel veel foto’s van de Aarde te vinden. Maar ik kwam er niet één tegen waarop Nederland, of zelfs maar Europa, centraal staat. Dus heb ik dat beeld zelf maar gemaakt, vanaf een punt op 50.000 kilometer hoogte, precies boven het kantoor van 3Develop in Rotterdam. Een Eurocentrische, Neerlandocentrische, Roffacentrische satellietfoto.

Artist impression van de planeet Aarde, gezien vanaf een punt op 50.000 kilometer boven Nederland, met van boven naar beneden de Noordpool, Europa en Afrika.

Nee, het is natuurlijk geen echte foto maar een artist impression, gemaakt met behulp van de ondergronden van Natural Earth, en van twee van mijn favoriete programma’s: 3ds Max en Photoshop.

Europa en de buren

We zien ons continent met de noorder- en zuiderburen: Groenland en de Noordpool respectievelijk Afrika. Het zonlicht komt van links en reflecteert in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Madeira. In Noord- en Zuid-Amerika, vaag zichtbaar aan de linkerkant van de wereldbol, is het ochtend. Op het Arabisch schiereiland, in Iran en in Kazachstan gaan de lichten aan; in India is het bedtijd.

Nederland en de buurlanden genieten van de late middagzon maar op de oceaan ten westen van Ierland vormt zich een depressie die daar binnen afzienbare tijd een eind aan zal maken.

Deel van een satellietbeeld van de Aarde met Europa, Noord-Afrika en de Atlantische Oceaan.

Dag van de Aarde

22 april, Dag van de Aarde is de perfecte dag om dit beeld voor het eerst aan de wereld te tonen. Het is natuurlijk geen toeval dat de eerste Earth Day in 1970 gevierd werd, zo kort nadat foto’s als Earthrise het grote publiek bereikten.

Want juist de foto’s van die prachtige bol met oceanen, ijsvelden, wolken, woestijnen en een paar plukjes groen in een oneindige leegte laten zien hoe prachtig, uniek en ook kwetsbaar onze wereld is.

Dus: een fijne Dag van de Aarde allemaal! En laten we nog wat terughoudender zijn met kolencentrales, ontbossing, microplastics, landbouwgif en andere zaken waar onze thuisplaneet niet van opknapt.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *