Rotterdams reuzenrad

Een paar jaar achter elkaar, in 2016, 2017 en 2018, had Rotterdam enkele weken lang een reuzenrad. Of, zoals de Engelsen zeggen: een Ferris Wheel. De naam van de attracties was ook Engels: The View en The Dinner Wheel. De beide wielen stonden op de Binnenrotte, op minder dan een steenworp afstand van de Markthal.

Beweging

Toen ik een van de eerste avonden dat The View in bedrijf was een kijkje ging nemen wemelde het op de Binnenrotte van de fotografen. Voor een fotograaf zijn reuzenraden (of is het reuzenradden?) namelijk mooie objecten om in beeld te brengen. Vooral tijdens het blauwe uur net na zonsondergang: de sluitertijden worden met de minuut langer, waardoor de beweging van het ronddraaiende wiel voor mooie abstracte effecten zorgt. Een fraai contrast met andere objecten, zoals hieronder de Markthal, die niet bewegen.

Reuzenrad The View en de Markthal op de Binnenrotte bij avond
Reuzenrad en Markthal

Van de brug af gezien

Op enige afstand van het grote wiel nam de hoeveelheid fotografen drastisch af. Toch zijn juist daar mooie plaatjes te schieten. De mooiste plek om The View te fotograferen is, volgens mij, de brug over de Steigersgracht. De motion blur van het reuzenrad, gespiegeld in het water van de gracht, wat wil je nog meer?

Reuzenrad The View, een tijdelijke attractie op de Binnenrotte naast de Markthal in het centrum van Rotterdam, gezien vanaf de brug over de Steigergracht.
Spiegelend in de Steigersgracht

Nieuwe locatie

Van tijd tot tijd duiken er plannen op voor een permanent reuzenrad in Rotterdam. Maar deze plek op de Binnenrotte is daarvoor geen geschikte locatie. Voor het stukje grond tussen de Hoogstraat en de Markthal zijn namelijk bouwplannen: het woongebouw Rotta Nova. En ik vermoed dat de bewoners van de naastgelegen appartementen in de Markthal het ook niet erg vinden als het rad ergens anders komt te staan. Als ik de gemeente bij het zoeken naar een nieuwe plek een tip mag geven: de nabijheid van mooi spiegelend water is een pré.

Reuzenrad The View in Rotterdam, spiegelend in de Steigergracht, met op de voorgrond de brug in de Keizerstraat
Spiegelend water is een pré

The Dinner Wheel

De start van bouwproject Rotta Nova liet nog even op zich wachten en daarom stond er een jaar later weer een reuzenrad op de Binnenrotte: the DinnerWheel. Dit rad stond, in tegenstelling tot z’n voorganger, evenwijdig aan de Hoogstraat. Dat is vermoedelijk gedaan om omwonenden milder te stemmen al waren die er evengoed niet blij mee. Vanaf de Steigergracht zag het grote wiel er, door de gewijzigde opstelling, minder spectaculair uit:

Reuzenrad The Dinner Wheel op de Binnenrotte in Rotterdam bij avond, gezien vanaf de Steigergracht met op de achtergrond de Bibliotheek
Vanaf de Steigersgracht: minder spectaculair

Conjunctie

Vanaf de inmiddels geheel vernieuwde Binnenrotte daarentegen leverde het reuzenrad in conjunctie met de Markthal juist een extra fraai plaatje op:

Reuzenrad The Dinner Wheel op de Binnenrotte in Rotterdam bij avond met op de achtergrond onder andere de Markthal
Dinner Wheel en Markthal

Een rondje voor de kerk

Tot slot nog een beeld vanaf de voet van het Potlood, met de Markthal, het DinnerWheel en een bijrolletje voor de Laurenskerk.

Reuzenrad The Dinner Wheel op de Binnenrotte in Rotterdam met ook de Markthal en de Laurenskerk
Markthal, Dinner Wheel en Laurenskerk

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.