Rotterdams reuzenrad

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Rotterdam enkele weken lang een reuzenrad. Of, zoals de Engelsen zeggen: een Ferris Wheel. De naam van de attractie is ook Engels: The View. Net als vorig voorjaar staat het ding op de Binnenrotte, op minder dan een steenworp afstand van de Markthal.

Beweging

Toen ik een van de eerste avonden dat het wiel in bedrijf was een kijkje ging nemen wemelde het op de Binnenrotte van de fotografen. Voor een fotograaf zijn reuzenraden (of is het reuzenradden?) namelijk mooie objecten om in beeld te brengen. Vooral tijdens het blauwe uur net na zonsondergang: de sluitertijden worden met de minuut langer, waardoor de beweging van het ronddraaiende wiel voor mooie abstracte effecten zorgt. Een fraai contrast met andere objecten, zoals hieronder de Markthal, die niet bewegen.

Reuzenrad The View op de Binnenrotte bij avond, met op de achtergrond de Markthal

Van de brug af gezien

Op enige afstand van het grote wiel nam de hoeveelheid fotografen drastisch af. Toch zijn juist daar mooie plaatjes te schieten. De mooiste plek om The View te fotograferen is, volgens mij, de brug over de Steigersgracht. De motion blur van het reuzenrad, gespiegeld in het water van de gracht, wat wil je nog meer?

Reuzenrad The View, een tijdelijke attractie op de Binnenrotte naast de Markthal in het centrum van Rotterdam, gezien vanaf de brug over de Steigergracht.

Nieuwe locatie

Mocht The View volgend jaar weer naar Rotterdam willen komen, dan moet er misschien een nieuwe plek gezocht worden. Voor het stukje grond tussen de Hoogstraat en de Markthal zijn namelijk bouwplannen. En ik vermoed dat de bewoners van de naastgelegen appartementen in de Markthal het ook niet erg vinden als het rad eens ergens anders komt te staan. Als ik de gemeente bij het zoeken naar een nieuwe plek een tip mag geven: de nabijheid van mooi spiegelend water is een pre.

Reuzenrad The View in Rotterdam, spiegelend in de Steigergracht, met op de voorgrond de brug in de Keizerstraat

UPDATE 22 september 2018: The Dinner Wheel

De start van bouwproject Rotta Nova laat nog even op zich wachten en daarom staat er sinds kort weer een reuzenrad op de Binnenrotte: the DinnerWheel. Dit rad staat, in tegenstelling tot z’n voorganger, evenwijdig aan de Hoogstraat. Dat is vermoedelijk gedaan om omwonenden milder te stemmen al schijnen die er evengoed niet blij mee te zijn. Vanaf de Steigergracht ziet het grote wiel er, door de gewijzigde opstelling, minder spectaculair uit:

Reuzenrad The Dinner Wheel op de Binnenrotte in Rotterdam bij avond, gezien vanaf de Steigergracht met op de achtergrond de Bibliotheek

Conjunctie

Vanaf de inmiddels geheel vernieuwde Binnenrotte daarentegen levert het reuzenrad in conjunctie met de Markthal juist een extra fraai plaatje op:

Reuzenrad The Dinner Wheel op de Binnenrotte in Rotterdam bij avond met op de achtergrond onder andere de Markthal

Een rondje voor de kerk

Tot slot nog een beeld vanaf de voet van het Potlood, met de Markthal, het DinnerWheel en een bijrolletje voor de Laurenskerk.

Reuzenrad The Dinner Wheel op de Binnenrotte in Rotterdam met ook de Markthal en de Laurenskerk

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *