De Schipbrug van Deventer is terug

Zo’n 350 jaar lang was de Schipbrug van Deventer een belangrijke schakel in het verkeer tussen West- en Oost-Nederland. Na de opening van de Wilhelminabrug in 1948 werd deze bijzondere oeververbinding opgedoekt. Maar nu is de Schipbrug terug, of nou ja, een nostalgische verwijzing ernaar. Als bijvangst van het Ruimte voor de Rivier-project.

Animatie

Een paar dagen voor Kerstmis was ik weer eens in Deventer. Deze keer had ik veel meer geluk met het weer dan een paar maanden geleden. Eindelijk zag de lucht er ongeveer zo uit als op de plaatjes en animatie die ik maakte voor Ruimte voor de Rivier. En ook de oever bij het IJsselhotel zag er uit als in mijn visualisaties, want het project, dat de kans op overstromingen moet verkleinen, is onlangs afgerond.

De animatie komt overigens het best tot zijn recht bij gebruik van een koptelefoon:

Ruimte voor de rivier-Deventer

De nieuwe geul

Vanaf de Wilhelminabrug heb je een mooi overzicht van het plangebied. Rechts zien we de IJssel, links park De Worp met het IJsselhotel, op de voorgrond de nieuw gegraven geul die de Bolwerksplas met de rivier verbindt:

Overzichtsfoto vanaf de Wilhelminabrug met de Worp, het IJsselhotel, de veerpont, de nieuwe Schipbrug, de geul, de landtong, de IJssel en de spoorbrug
De nieuwe geul, de Worp en de IJssel

De Schipbrug

In het verlengde van de Avenue, 0p de plaats waar vanaf ongeveer 1600 to 1948 de beroemde Schipbrug lag, is een aanlegsteiger gemaakt voor de veerboot. De steiger heeft een drijvend deel en kan daardoor bij alle waterstanden gebruikt worden. De vormgeving, met het drijvende deel gebouwd op twee bootjes, verwijst naar die historische brug:

De skyline van Deventer met de Lebuinuskerk, de veerpont en de nieuwe schipbrug, gezien vanaf de Worp bij het IJsselhotel
Deventer en de nieuwe Schipbrug

De skyline

De steiger is een mooie plek om het Ruimte voor de River-project te bekijken, al trekt de skyline van Deventer, gedomineerd door de Lebuïnuskerk, ook wel erg de aandacht:

Beeld vanaf de nieuwe Schipbrug richting Deventer met de Wellekade en de Lebuinuskerk
Uitzicht op de stad en de rivier vanaf de Schipbrug

De eilanden

Vanaf de steiger het je ook een goed uitzicht op de landtong tussen de nieuwe geul en de IJssel en op de nieuwe eilandkribben in de rivier:

Beeld vanaf de schipbrug in Deventer, met de Wilhelminabrug en de landtong tussen de IJssel en de nieuwe geul
De eilandkribben

De trap

Naast de schipbrug is in het nieuwe talud een trap gemaakt met zitelementen, ook een fijne plek om van het uitzicht te genieten. Op deze dag in december was het trouwens bijna warm genoeg om er te gaan picknicken:

Het nieuwe talud bij de Worp, aangelegd in het kader van Ruimte voor de Rivier, met een trap en zitelementen
Talud met trap

Onder de brug

Natuurlijk nemen we ook even een kijkje onder de brug. Een stoere antracietkleurige staalconstructie met een houten dek:

Een kijkje onder de nieuwe Schipbrug/aanlegsteiger bij de Worp in Deventer met op de achtergrond de Wellekade en de Lebuinuskerk
Deventer, gezien van onder de Schipbrug

Een laatste blik

Vanaf de Wellekade aan de stadskant kijken we nog eenmaal terug naar De Worp met de Schipbrug en het IJsselhotel.

Park de Worp in Deventer met veerpont, IJsselhotel en de nieuwe Schipbrug/steiger gezien vanaf de Wellekade.
De Schipbrug vanuit de stad

Andere Ruimte voor de Rivier-projecten: NijmegenNoordwaard en IJseldelta.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jacob schreef:

    Ziet er erg goed uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.