Een nieuwe skyline voor Rotterdam

Rotterdam Festivals schreef in 2014 een ontwerpprijsvraag uit met als opgave een grafische weergave van de fameuze skyline van de stad. De organisatie gebruikte zo’n skyline als logo, maar in dat jaar kwamen er kort na elkaar drie nieuwe iconen bij: het Centraal Station, de Markthal en de Rotterdam. Dat vroeg om een nieuw skylinelogo, vandaar de prijsvraag. Het prijzengeld bedroeg… helemaal niets. Niets? Inderdaad, het ging alleen om de eer. Eigenlijk moet je daar als ontwerper niet aan mee willen doen, maar ach, het was voor een goed doel. En als je dan toch een goed idee hebt….

De kleuren van de skyline

Mijn ontwerp was vooral geinspireerd door de vele kleuren die in de skyline terug te vinden zijn: behalve knalgeel is eigenlijk het hele spectrum vertegenwoordigd. Ik heb de verschillende bouwwerken losjes van noord naar zuid gerangschikt: 28 stuks in totaal. Natuurlijk moesten er moeilijke keuzes gemaakt worden: welke wel en welke niet. Uiteindelijk haalden de volgende gebouwen de shortlist: van links naar rechts het Centraal Station, Calypso, de Markthal, de Karel Doorman, het Stadhuis, de Kubuswoningen, Beurs WTC, het Potlood, Fortis, de Laurenskerk, Robeco, de Red Apple, de Coolse Poort, het Scheepvaart- en Transportcollege, het Witte Huis, de Euromast, de Brienenoordbrug, de Willemsbrug, de Erasmusbrug, de Hef, de Maastoren, de Rotterdam, Las Palmas, New Orleans, Hotel New York, Montevideo en het KPN-gebouw. En een bouwkraan bouwt onversaagd door aan nieuwe iconen.

Grafische weergaven van de kleurrijke skyline van Rotterdam, met vier bruggen en met iconische gebouwen als het Centraal Station, de Markthal, de Euromast en De Rotterdam
Het logo-ontwerp

Tweede leven

Ik heb begrepen dat de jury grote moeite had om een keus te maken. Helaas viel die keuze niet op mijn ontwerp. Maar ik vond mijn skyline te mooi om weg te bergen in het archief, dus ik heb ‘m een tweede leven gegund. Sterker nog, in de loop der jaren volgden een reeks nieuwe levens, als wandversiering, gevelbekleding, sportkledij, geboortekaartjes en meer.

Het oorspronkelijke ontwerp onderging talloze wijzigingen en varianten. Waaronder de versie hieronder, met als toevoegingen een lucht (wat is tenslotte een skyline zonder sky?) en nog twee Rotterdamse iconen: de Nieuwe Maas en de havens.

Grafische weergave van de kleurrijke skyline van Rotterdam, uitgebreid met lucht, Nieuwe Maas en havens
De skyline en de havens

Planeet Rotterdam

Vervolgens was het een kleine stap naar de transformatie tot bolpanorama. Ik heb al veel van dat soort kleine planeetjes gemaakt, door het samenvoegen van een stuk of vijftien foto’s. Het lag erg voor de hand om van mijn skyline-ontwerp ook een bolpanorama te maken, waarin alle gebouwen en bruggen zich spiegelen in de levensader van de stad: de Nieuwe Maas. Met een aantal toevoegingen die nog ontbraken op het oorspronkelijke ontwerp: het gebouw Delftse Poort (voorheen Nationale Nederlanden), het Erasmus MC, een havenkraan en een cruiseschip.

Bolvormig panorama met alle belangrijke gebouwen, bruggen en andere iconen, spiegelend in het water van de Nieuwe Maas
Rotterdam, een wereldstad

Marathon-shirt

Begin 2016 werd ik benaderd door Marco Vink, met het verzoek of hij mijn skyline-ontwerp mocht gebruiken op een shirt voor een Facebookgroep van marathonlopers. Ik ben zelf meer een wandelaar maar ik heb grote bewondering voor mensen die wel 42 kilometer en 195 meter kunnen hardlopen. Dus ik maakte speciaal voor de gelegenheid een zwart-witversie van mijn ontwerp die beter paste bij de Rotterdams groene kleurstelling van het shirt. En het resultaat was dat op 10 april 2016 ruim honderd lopers in dat shirt het parcours aflegden. Zoals we in Rotterdam zeggen: awesome!

Grijsgroene variant van de grafische weergaven van de Rotterdamse skyline, zoals gedragen door een paar honderd deelnemers aan de Rotterdamse marathon in 2016 en 2017
Marathonshirt 2016

De Kuip

Het shirt groeide uit tot een gewild collector’s item. In de jaren die volgden verscheen ter gelegenheid van iedere Rotterdam Marathon een nieuwe versie. Bij de editie van 2017 voegde ik twee “zuidelijke” iconen toe waar het parcours langs voert: een cruiseschip aangemeerd aan de Wilhelminapier en natuurlijk de Kuip.

2017-versie van de marathoneditie van de Rotterdamse skyline-tekening, met alle belangrijke gebouwen, bruggen en andere landmarks
Marathonshirt 2017

De Zalmhaven en De Pot

Er wordt heel wat gebouwd in Rotterdam. Meestal heeft die nieuwbouw niet zoveel invloed op het beeld van de skyline maar in 2021 worden er twee nieuwe iconen opgeleverd waar ik niet omheen kan. Allereerst is daar de Zalmhaventoren die met zijn 215 meter niet alleen het hoogste gebouw van Rotterdam wordt maar zelfs van de hele Benelux. Een stuk lager, slechts 40 meter hoog, is het depot van museum Boymans, ook wel liefkozend De Pot genoemd. Maar deze bloempot met zijn spiegelende gevel, spectaculair atrium en berkenbos op het dak trekt dermate de aandacht dat een plek op de skyline-afbeelding zeker op zijn plaats is.

Een grafische weergave van de skyline van Rotterdam met alle belangrijke gebouwen, bruggen en andere iconen, in vier verschillende kleurstellingen
De editie van 2021

Extra large

Op verzoek van een klant in Schiedam maakte ik een XL-versie van de skyline in sepiatinten, op glas geprint als achterwand in een nieuwe keuken. Vanwege de afmetingen van het te beprinten oppervlak, breed en laag, moesten er wat elementen toegevoegd worden. Maar die waren snel gevonden: de Schiedamse molens, de Lee Towers, het Erasmus MC, de metro, Ahoy, de Twin Towers van Katendrecht, het reuzenrad van Speelstad Rotterdam en en aantal kranen, schoorstenen, olietanks en windmolens in de haven.

Extra large versie van de Rotterdamse Skyline in sepiatonen, met Euromast, Erasmusbrug en alle andere bekende gebouwen, bruggen en overige iconen
De Skyline XL

Breipatronen en bioscopen

Elders op dit blog zijn nog twee andere incarnaties van de skyline te vinden:

Het Rotterdamse skyline-breipatroon (de wollen versie)
De verborgen skyline van Rotterdam (op de gevel van de Pathé-bioscoop op het Schouwburgplein)

Herentoilet met wastafels en pisbak en op de muur de goudgele versie van de Rotterdamse Skyline
De Skyline op een (virtueel) toilet

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Cintha de Vreede schreef:

  Beste Frans,

  In juni organiseert Rotterdam Orgelstad (www.rotterdamorgelstad.nl) een themaserie met de naam UNLIMITED, waarbij er door de hele stad orgelconcerten zijn. Voor het programmaboekje kwam ik op het idee om daarop de skyline van Rotterdam te zetten en vond jouw treffende weergave. Met daarop ook ons hoofdkwartier, de Laurenskerk! Deze is op vrijwel geen enkele skyline van Rotterdam terug te vinden.

  Graag wil ik je toestemming vragen om jouw skyline te mogen gebruiken voor de omslag van ons themaboekje, uiteraard met vermelding van je naam. Het wordt in een oplage van 1.000 stuks verspreid door de stad. Het komt er overigens niet in zijn geheel op maar een uitsnede.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Frans Blok schreef:

   Beste Cintha,

   Excuses voor mijn late reactie; je berichtje was om onduidelijke redenen in de spambox terecht gekomen. Ik vermoed dat je verzoek inmiddels niet meer actueel is…

 2. Marcel vredenburg schreef:

  Hallo ik heb dit jaar mee gelopen met de marathon van rotterdam.
  Een daar zag ik mensen lopen met dat mooie groen maratho. Shirt aan.
  Nu is mijn vraag of ik bij jullie nog zo’n shirt kan bemachtigen. Want ik vind het zo’n gaaf shirt. Ik hoor het graag.

 3. Frans Blok schreef:

  Hoi Marcel,

  Dat shirt was een actie van de Facebookgroep van deelnemers aan de Rotterdam marathon. Ze maken ieder jaar zo’n shirt, exclusief voor mensen die de marathon gaan lopen. Ik heb daar alleen de afbeelding van de skyline voor geleverd. Het shirt van dit jaar was al weken geleden uitverkocht. Ik vermoed dat er volgend jaar wel weer een shirt komt maar ik laat dat helemaal over aan de mensen van de Facebookgroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.