Wereldkaarten en space art tentoongesteld

Ruim een jaar geleden of ik interesse had in een tentoonstelling in de hal het gebouw van het RIVM. Ik had op dat moment slechts een vaag besef van het bestaan van dat instituut. Maar toen kwam eerst de stikstofcrisis en vervolgens corona. Inmiddels is er waarschijnlijk geen Nederlander meer die nog nooit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven gehoord heeft. De naamsbekendheid van de organisatie is exponentieel gestegen.

Als kunstenaar ben je natuurlijk altijd wel op zoek naar plekken om je werk tentoon te stellen. En als je dan gewoon gevraagd wordt is het moeilijk om nee te zeggen. Zeker als het dan ook nog om zo’n bijzondere locatie gaat. De vraag was wel: wat ga ik dan exposeren? Ik maak namelijk nogal wat verschillende soorten werk. Maar of men in de buurt van Utrecht erg warm loopt voor bijvoorbeeld foto’s van Rotterdam valt te betwijfelen.

Canvasprint van een vierkante meter van de kaart van de fictieve Platte Aarde, gedragen door de maker
Een vierkante meter

Wetenschappelijk

Ik koos voor twee delen van mijn portfolio die gevoelsmatig wel enigszins met elkaar te maken hebben; wereldkaarten en space art. Dat leken mij ook werken waar bij een wetenschappelijk instituut wel wat geïnteresseerd publiek voor te vinden is.

Veel van de wereldkaarten zijn gemaakt van bijzondere (virtuele) materialen: sloophout, kroonkurken, koffiebonen, glas in lood. Vooral de kaarten gemaakt van wc-rollen en mondkapjes passen in dit coronajaar uitstekend bij het venue. De kaart van de Verdronken Wereld, die laat zien wat er gebeurt als de poolkappen smelten, zorgt voor een wat serieuzer accent. En de kaart van de Omgekeerde Wereld, intussen een soort klassieker geworden, moest natuurlijk ook bij de selectie. Ik heb alle wereldkaarten die ik uitgekozen heb hieronder bij elkaar gezet:

16 world maps / 16 wereldkaarten

Investering

Mijn werk is grotendeels als enen en nullen opgeslagen op mijn harde schijf, dus ik moest wel eerst investeren in prints. De kaart van de Platte Aarde is, met zijn afmetingen van 100 bij 100 centimeter, een echte blikvanger geworden. De andere wereldkaarten liet ik printen op de nog altijd respectabele afmetingen van 80 bij 40 centimeter.

Vijftien wereldkaarten geprint op canvas, in drie kartonnen dozen, klaar voor een tentoonstelling
Vijftien wereldkaarten

Space art

Ik heb de laatste twintig jaar een aardig portfolio space art opgebouwd; je mag ook ruimtekunst zeggen trouwens. Voor de tentoonstelling bij het RIVM heb ik dertien werken geselecteerd, met een grote variatie aan onderwerpen. Er zitten educatieve beelden tussen die bijvoorbeeld laten zien hoe groot Mars en de Aarde zijn in verhouding tot elkaar. Andere plaatjes leveren commentaar op de actualiteit: de landing van ESA-sonde Huygens op Titan, de lancering van Elon Musk’s Tesla, de naamgeving door het Nederlandse publiek van de verre planeet Nachtwacht, of het onverstoorbaar doorploeteren van NASA’s Marsrover Opportunity. Tenslotte is er een reeks werken die fascinerende mogelijkheden in een verre toekomst laten zien: een ruimtelift, rijdende steden, uitgeholde asteroïden en een geterraformd Venus.

Dertien stuks space art door Frans Blok, ingelijst en klaar voor de tentoonstelling
Space art

Ingelijst

Om te benadrukken dat het om een ander deel van de expositie gaat liet ik de space art niet op canvas maar op fotopapier afdrukken, en inlijsten. De space art is ook wat kleiner afgedrukt dan de kaarten. Misschien wel iets te klein, bedacht ik me toen ik de expositieruimte, tevens kantine, zag.

De Ringen van Venus en andere space art door Frans Blok, tentoongesteld in de kantine van het RIVM in Bilthoven
De Ringen van Venus

Vernissage

Sinds 8 december is de expositie operationeel. Met dank aan reisgenoot H voor de assistentie en het vervoer. Helaas was er geen vernissage mogelijk, daar zijn de tijden niet naar. Maar het werk hangt er in elk geval mooi bij.

Wereldkaart Roest van Frans Blok, tentoongesteld in de hal van het RIVM in Bilthoven
Wereldkaart Roest

Lockdown

De tentoonstelling hangt nog tot eind maart in Bilthoven en is niet te bezichtigen tenzij je toevallig bij het RIVM werkt. En zelfs dan zijn er beperkingen want de ironie wil dat, precies een week na het begin van de expositie, premier Rutte aankondigde dat Nederland voor vijf weken op slot gaat. Wat een ironie, exposeren bij het RIVM tijdens de lockdown.

Enfin, nu ik toch deze prints heb, hoeft het natuurlijk niet bij deze ene tentoonstelling te blijven. Wellicht kan ik er een reizende tentoonstelling van maken. Suggesties en tips zijn uiteraard welkom!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.