De terugkeer van de Bijenkorf-gevelsteen: een update

De ‘Bijenkorf-steen’ komt terug – misschien, kopte de Nieuwe Rotterdamsche Courant op zaterdag 3 februari. En inderdaad: er is weer nieuws over de sculptuur van Hendrik van den Eijnde die van 1930 tot 1960 de gevel sierde van de oude Bijenkorf, ontworpen door architect W.M. Dudok.

Het kunstwerk staat op een niet erg tot de verbeelding sprekende plek: het distributiecentrum van de Bijenkorf in Woerden. Maar het hoort, als enig overblijfsel van het in 1960 meedogenloos gesloopte architectonisch meesterwerk, natuurlijk thuis in het centrum van Rotterdam, het liefst zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke locatie.

De gevelsteen van de oude Bijenkorf van Rotterdam bij het distributiecentrum van de Bijenkorf in Woerden

Kunstenaars

Lange tijd waren het vooral kunstenaars die de herinnering aan Dudok’s Bijenkorf levend hielden. Collega-fotograaf Jan Sluijter bijvoorbeeld die een omvangrijke collectie foto’s van het gebouw aanlegde of filmmaker Peter Veenendaal die er de prachtige documentaire Stad van Licht over maakte. En ondergetekende niet te vergeten: op de artist impressions die ik maakte is goed te zien waar de gevelsteen zich destijds bevond.

Fragmenten uit drie artist impressions van de oude Bijenkorf van architect Dudok, die laten zien waar de fameuze gevelsteen zich precies bevond

Roterodamum

Maar inmiddels wordt het plan de steen terug naar Rotterdam te halen steeds breder gedragen. Het Historisch Genootschap Roterodamum heeft nu een plan opgesteld om de sculptuur een voorlopig plaatsje te geven in de buurt van het stadhuis of van Museum Rotterdam. Na voltooiing van de make-over van de Coolsingel zou de verhuizing kunnen plaatsvinden naar een definitieve plaats in de buurt van de oorspronkelijke locatie van het warenhuis.

Station Beurs

Op die plek bevindt zich tegenwoordig metrostation Beurs. In het ideale geval kan de steen onderdeel worden van een nieuwe in- en uitgang van het station. Op dit moment is de route vanuit het station de binnenstad in op zijn zachtst gezegd niet optimaal: nauw, somber, winderig. Een van de belangrijkste toegangen tot het centrum van Rotterdam verdient een betere vormgeving en dit stukje erfgoed zou daar een mooie rol in kunnen spelen.

Voorstel voor de inpassing van de gevelsteen van de oude Bijenkorf van W.M.Dudok in een nieuwe toegang tot metrostation Beurs in Rotterdam

Zwaartekracht

Maar ik zou het ook nog steeds een goed idee vinden om de steen terug te plaatsen op exact dezelfde plek, op een paar meter boven straatniveau. De onderstaande animatie laat zien waar dat ongeveer was. Het blijft bizar om te zien hoe een plek zo onherkenbaar kan veranderen. De foto uit 1940, met de rij wachtende kooplustigen, komt uit de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

via GIPHY

Omdat je met een steen van 23.000 kilo niet ongestraft de zwaartekracht trotseert moet er natuurlijk wel een ondersteuningsconstructie ontworpen worden maar ik doe daar te zijner tijd met alle liefde een voorstel voor.

Update: actievoerders op TV Rijnmond

Op 8 februari 2018, een paar dagen na publicatie van het NRC-artikel, werd ik met medestanders Jan Sluijter en Co Engberts geïnterviewd door RTV Rijnmond. Plaats van handeling was, uiteraard, de huidige locatie van de steen in Woerden. We werden meteen tot actievoerders gebombardeerd; nou ja, dat zijn we natuurlijk ook.

Screenshots van het interview door RTV Rijnmond met de actievoerders voor de terugkeer van de gevelsteen van de Oude Bijenkorf naar Rotterdam.

Update: Algemene stemmen

Uitslag van de stemming op 22 februari 2018 in de gemeenteraad van Rotterdam over de motie met betrekking tot de gevelsteen van de oude Bijenkorf: met algemene stemmen aangenomen!

Op 22 februari 2018 stemde de Rotterdamse gemeenteraad over een motie over de gevelsteen, ingediend door de PvdA-fractie, met steun van Leefbaar Rotterdam, D’66 en de SP. In de motie wordt het college van B&W opgedragen alle medewerking te verlenen aan de herplaatsing van de monumentale steen op de Coolsingel. De motie werd met algemene stemmen aangenomen! Daarmee zijn we er natuurlijk nog niet, maar op deze historische dag is de terugkeer van de steen wel een heel stuk dichterbij gekomen.

Detail van de gevelsteen van de oude Bijenkorf van Rotterdam, gemaakt door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde: een opvallende gelijkenis met Mount Rushmore

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. 7. februari 2018

  […] De terugkeer van de Bijenkorf-gevelsteen: een update […]

 2. 15. april 2018

  […] Net als vroeger de Outlaw 41 van Kink FM heeft deze lijst eigenlijk ook een nummer nul. Die staat echter bij het ter perse gaan van dit blog niet in Rotterdam maar in Woerden: het is de gevelsteen van Hendrik van den Einde, het enig overgebleven stukje van de oude Bijenkorf van Dudok. Zie de update die ik een paar weken geleden schreef. […]

 3. 17. maart 2021

  […] De terugkeer van de Bijenkorf-gevelsteen: een update […]

 4. 17. maart 2021

  […] Het vervolg van het gevelsteenfeuilleton is hier te lezen: De terugkeer van de Bijenkorf-gevelsteen: een update […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: *