Een tiny houseboat: het Blokje van Blok

Een jaar geleden bedacht ik het Blok van Blok, een soort tiny house extra large. Een compacte woning voor avontuurlijke stedelingen, te plaatsen op daken van hoge gebouwen.

Een van de reacties die ik kreeg op het Blok: het is niet echt een tiny house. Daarvoor schijnt een officieuze bovengrens te bestaan van 50 vierkante meter. Het Blok is weliswaar compact te noemen maar heeft toch nog altijd een vloeroppervlak van 65 vierkante meter. Zou er een kleinere variant mogelijk zijn die wel binnen die 50 m²-norm valt?

Schematische tekening van een kubusvormig tiny house gebaseerd op twee, anderhalve en één verdieping(en)
Twee, anderhalve en één verdieping(en)

Mini

De afmetingen van het Blok zijn gebaseerd op de twee verdiepingshoogten die ik erin wilde hebben. Uit die hoogte volgt automatisch de lengte en de breedte, zo gaat dat nou eenmaal bij kubussen.

Een miniblokje dat volgens dezelfde logica gebaseerd is op één verdiepingshoogte wordt wel erg tiny: 2,6 meter in het vierkant. En dat levert krap 7 vierkante meter vloeroppervlak op. Minder dan de gemiddelde partytent.

Doorsnede van het Blokje van Blok, een drijvend tiny house, met de woonkamer en de entree
Doorsnede over woonkamer en entree

Hoogslaper

Een kubus gebaseerd op anderhalve verdiepingshoogte levert wel een levensvatbaar tiny house op. Die halve verdieping biedt ruimte voor een hoogslaper en bergruimte. En verder is het ook wel fijn om plaatselijk wat extra hoogte te hebben, zeker in combinatie met een mooi uitzicht.

Doorsnede over de badkamer en entree van het Blokje van Blok, een tiny houseboat
Doorsnede over halletje, badkamer en douchecabine

Rondlopen

Hoe klein het blokje ook is: je kunt er toch een rondje lopen (en klimmen). Vanuit de woonruimte kom je via het halletje in de badkamer. Daar bevindt zich op halve verdiepingshoogte, boven de wasmachine en de kledingkast, bereikbaar met een laddertje, de douchecabine. Vandaar leidt een volgend laddertje naar de hoogslaper. Een laatste ladder brengt je dan weer terug op de begane grond van de woonruimte.

Een inkijkje van boven in het Blokje van Blok, een drijvend tiny house
Een inkijkje van boven

Houseboat

Ook dit Blokje zou zich, net als zijn grote broer, goed thuis voelen op een hoog dak. Maar al ontwerpend kreeg ik de behoefte om ook andere habitats voor het kleine huisje te onderzoeken. En zo werd het Blokje uiteindelijk een woonboot, een tiny houseboat dus.

Met zijn 22 vierkante meter vloeroppervlak valt het Blokje ruimschoots binnen de eerder genoemde 50 m²-grens. Zelfs als je daar de 6 vierkante meter terras en de 3 vierkante meter voorbalkon/fietsenstalling bij optelt.

Het Blokje van Blok, een drijvend tiny house, schuin van boven bekeken

Mechanica

Het Blokje heeft een lichte houtskeletbouw-constructie en is geplaatst op een betonnen ponton. Ik heb me nog verdiept in de mechanica van drijvend bouwen en bleef bij de les zolang het ging over diepgang, momentenkoppel en beddingconstante. Maar ik haakte af toen er formules als mc = b²/12d + ½ d + b²(tan α)/24d voorbij kwamen. Dat is toch een tak van sport waarbij ik mijn meerdere moet erkennen in de echte deskundigen. Dus als het ponton nog wat breder moet: het zij zo. Maar op het oog lijkt me dit een stabiele constructie.

Het Blokje van Blok, een drijvend tiny house in een groene omgeving met bos, water, struiken, gras, riet en ganzen

Slimmiteiten

Het Blokje bevat verder slimmiteiten als een opklapbaar tafelblad en een kookplaat die overgaat in aanrecht dat overgaat in tafelblad dat overgaat in vensterbank. De energie komt, in elk geval grotendeels, van zonnepanelen en windwokkels op het dak. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het toilet mee door te spoelen.

Interieur van het Blokje van Block, een drijvend tiny house

Gewetensvraag

Het is de ultieme gewetensvraag voor iedere architect: zou je zelf willen wonen in het door jou ontworpen huis(je)? Zou ik zelf willen verhuizen naar mijn Blokje, en daarmee bijna driekwart van mijn huidige woonoppervlak opgeven? Ja, ik denk het wel, maar op één voorwaarde: dat mijn tiny houseboatje zou mogen dobberen in net zo’n mooie rustige groene omgeving als op de plaatjes. En niet op een achterafslootje ingeklemd tussen een snelweg, een spoorlijn en een bedrijfsterrein.

Het Blokje van Blok, een drijvend tiny house in een groene omgeving met bos, water, struiken en riet

En natuurlijk zou ook het Blokje, net als het Blok, bovenop een hoog gebouw geplaatst kunnen worden. Maar dan zou ik wel een hekje maken om het terras.

Nachtbeeld van het Blokje van Blok, een drijvend tiny house

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 6. april 2021

    […] Officieel mag het Blok geen tiny house genoemd worden want daarvoor ligt de officieuze grens bij 50 m2. Ik heb daarom ook een kleinere versie ontworpen, gebaseerd op anderhalve verdiepingshoogte: het Blokje van Blok. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *