Compact wonen in het Blok van Blok

Tijdens de Dakendagen, begin juni, zag ik het ineens helemaal voor me: een tiny house in de vorm van een kubus. Vanaf het dak van de KPN-toren op de Wilhelminapier keek ik uit op de graansilo van de firma Codrico op Katendrecht, misschien wel het allermooiste industriële gebouw van Rotterdam. Mocht dit rijksmonument zijn huidige functie nog eens verliezen dan denk ik graag mee over een nieuwe bestemming, doch dit terzijde.

Foto vanaf de KPN-toren op de Wilhelminapier met de graansilo van Codrico op Katendrecht met op het dak de fameuze kubus
De graansilo met de Kubus

Kubus

Bovenop het silocomplex prijkt een kubus van beton en glas. In de kubus zou je dan een mooie woning in het hogere prijssegment kunnen maken. Geen tiny house trouwens; ik schat de kubus op een meter of twaalf lang, breed en hoog. Daar passen vier verdiepingen in. Het zou een mooie woning voor een woongroep zijn.

Enfin, voor zover ik weet maakt Codrico nog geen aanstalten om te vertrekken. Er zit dus niets anders op dan te brainstormen over een kubuswoning op een ander hoog plat dak. En dan misschien toch maar iets meer tiny.

Tiny House

Een eenvoudig rekensommetje wijst uit dat een kubus met drie verdiepingen nog steeds een vrij grote woning oplevert. En een kubus met één verdieping, pakweg 3 bij 3 bij 3 meter, wordt wel erg klein. Maar in een kubus van twee verdiepingen moet een leuk woninkje te bedenken zijn. Een soort tiny house met een maatje meer.

Een kubusvormig tiny house met een gevel van hout en glas, geplaatst op een hoog dak met een fictieve Rotterdamse skyline op de achtergrond
Tiny house met skyline

Het Blok

En zo ontstond bijna als vanzelf een compacte houtskeletbouwcataloguskubuswoning met een stoere industriële uitstraling voor avontuurlijke stedelingen. Het Blok van Blok, laat ik dat grapje maar zelf maken voor iemand anders er mee komt.

Vooraanzicht van een tiny house met de vorm van een kubus op een fictief hoog dak in Rotterdam met op de achtergrond de skyline met onder andere de Euromast
Compact wonen op hoog niveau

Ontwerp

Het interieurontwerp was nog wel een puzzeltje. Enerzijds wil je alle ruimtes zoveel mogelijk laten profiteren van het spectaculaire uitzicht, anderzijds wil je toch ook wat kastruimte en een paar wanden om iets aan op te hangen. En dat allemaal op krap 65 vierkante meter.

Uiteindelijk leidde dat tot een groot meubel in het hart van de kubus waarin alle bergruimte, sanitaire voorzieningen, trap, keuken, washok en meterkast een plek vinden. Met daaromheen één doorlopende ruimte die entree, zithoek, eethoek, slaapkamer en werkplek met het uitzicht verbindt.

Animatie met vijf perspectivische doorsnedes van het kubusvormige tiny house Het Blok van Blok
Doorsnedes van het Blok

Hout

Het Blok heeft een houtskeletconstructie, houten vloeren en wanden en een houten gevelbekleding. Dat is niet alleen omdat hout wel past bij een Blok, maar ook omdat het geheel daardoor zo licht wordt dat een beetje dak het gewicht er nog wel bij kan hebben. Wellicht kan een geprefabriceerd Blok in één keer met een grote kraan op het dak getakeld worden.

En verder levert een Blok van hout ook een bescheiden bijdrage aan de klimaatdoelstellingen; een houten huis zou je kunnen beschouwen als CO2 waar je in kunt wonen.

Animatie met twee perspectivische bovenaanzichten van een kubusvormig tiny house met een houtskeletbouwconstructie
De twee verdiepingen van het Blok

Bouwopgave

De gemeente Rotterdam wil tot 2040 50.000 nieuwe woningen bouwen; voor de andere grote steden worden vergelijkbare aantallen genoemd. Hoewel daken steeds vaker benut worden voor zonnepanelen, stadslandbouw, terrassen, installaties of andere nuttige functies, zijn er talloze platte daken te vinden waar nog wel plaats is voor een Blok. Goed, geen 50.000 waarschijnlijk, maar een klein deel van die bouwopgave moet het Blok toch kunnen invullen.

Een kijkje door de gevel van een compacte kubusvormige dakwoning, met onder andere woonkamer en slaapkamer
Binnenkijken bij het Blok

Uitdaging

Bouwtechnisch lijkt de realisatie van het Blok me geen hogere wiskunde. De grote uitdagingen zijn waarschijnlijk organisatorisch van aard. Welke gebouweigenaar zit het zitten een potentiële Blokbewoner toegang te geven tot zijn dak? En onder welke voorwaarden?

Het Blok van Blok, een compact, duurzaam, kubusvormig tiny house met adembenemend uitzicht over Rotterdam
Het Blok op een zomeravond

Verhuizen

Hoe dan ook: al is het Blok een stuk kleiner is mijn huidige appartement in de 3Develop Tower, ik zou er zo heen willen verhuizen…

Impressie van de kubusvormige cataloguswoning Het Blok van Blok schuin van onder gezien, tijdens het blauwe uur
Het Blok in het blauwe uur

Update: het Blokje

Officieel mag het Blok geen tiny house genoemd worden want daarvoor ligt de officieuze grens bij 50 m2. Ik heb daarom ook een kleinere versie ontworpen, gebaseerd op anderhalve verdiepingshoogte: het Blokje van Blok.

Andere woningontwerpen, al dan niet tiny: de Groene PiramideRumah Kecil

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.