Koeientunnel in Wierden nog steeds vrij van graffiti

Tweeënhalf jaar na de opening van de Van Kregtentunnel door mr. Pieter van Vollenhoven ben ik weer eens in Wierden gaan kijken. De tunnel lag er nog steeds mooi bij; waar dit soort projecten meestal vrij snel na de opening worden voorzien van tags, pieces en andere graffiti is daar in dit geval nog geen spoor van te bekennen.

Respect

Het zou kunnen dat de gemeente Wierden een zeer stringent schoonmaakbeleid hanteert. Maar waarschijnlijker is dat de spuiters respect hebben voor het werk van een andere kunstenaar.

Van Kregtentunnel in Wierden, met op de wanden tegelwerk geinspireerd op schilderijen van Fedor van Kregten, gezien vanuit het noorden

Meester van de Beesten

Die andere kunstenaar, dat is natuurlijk Fedor van Kregten (1871-1937), laatbloeier van de Haagsche School, die een groot deel van zijn leven in het buurtschap Notter woonde, vlakbij Wierden. Daar ontstond zijn voorliefde voor schilderijen met knotwilgen, molens, schapen en vooral koeien, die hem de bijnaam “Meester van de Beesten” opleverde.

Van Kregtentunnel in Wierden: het gedeelte voor auto's, met zicht op het schilderijen met twee koeien van Fedor van Kregten dat gebruikt is voor het tegelwerk op de wanden

Tegelwerk

Ik was destijds, in dienst van Royal HaskoningDHV, samen met mijn collega Mari Baauw, betrokken bij het ontwerp van de tunnel. Aan mij de mooie taak twee schilderijen van Fedor van Kregten te vertalen in een wandversiering van 30.000 tegels (en aan mij ook de tijdrovende klus een werktekening te maken van al die tegels).

Van Kregtentunnel in Wierden: gedeelte voor fietsers en voetgangers, met zicht op een van de schilderijen van Fedor van Kregten, Meester van de Beesten, die gebruikt zijn als wandversiering

Complimenten

Hulde aan de firma ProRail en de gemeente Wierden, die ervoor kozen om de tunnel meer te laten zijn dan de goedkoopst mogelijke betonnen bak. En nu ik toch complimentjes aan het uitdelen ben: ook de landschappelijke inpassing, met schanskorven en veel groen, is goed gelukt:

Foto vanuit het zuiden van de Van Kregtentunnel in Wierden, die de landschappelijke inpassing met schanskorven en beplanting laat zien

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *