De uitsnede van Nederland – een kaart van sloophout

Soms, als ik het even niet meer weet, vraag ik het Facebookpanel om raad. Sociale media zijn een zegen voor de ZZP’er: sinds ik niet meer in een kantoortuin werk kan ik niet meer naar een paar collega’s toelopen om een vraagstuk “even tegen ze aan te houden”. In zo’n geval vraag ik daarom mijn vrienden op het grote Smoelenboek om advies.

Sloophout

Zo ook bij de belangwekkende kwestie van de sloophoutkaart van Nederland. Een stukje digitale recycling: een kaart van ons land gemaakt van oude planken, latten, kistjes, steigerhout, multiplex, vloerdelen en vergelijkbaar schroot.

Detail van een kaart van de provincies van Nederland gemaakt van digitaal sloophout, met o.a. Gelderland, Utrecht en omgeving.

Witruimte

Maar wat is nou de beste uitsnede voor een kaart van Nederland? Vierkant, staand rechthoekig of gedraaid? De vierkante uitsnede laat relatief veel witruimte (in dit geval eigenlijk grijsruimte) links en rechts. En bij de rechthoekige uitsnede is er juist weer veel witruimte aan de onder- en bovenkant.

Door het hele land een graad of twintig tegen de klok in te draaien past het een stuk beter in een rechthoekige uitsnede. Maar we zijn er zo aan gewend dat het noorden boven is dat zelfs zo’n relatief kleine rotatie er vreemd uitziet.

Drie verschillende uitsneden van een kaart van Nederland met de provincies uitgevoerd als verschillende stukken sloophout: vierkant, staand rechthoekig en gedraaid

Datadichtheid

Ongeveer de helft van de panelleden koos voor de vierkante uitvoering, maar ook de twee andere versies hadden fans en kregen ieder ongeveer een kwart van de stemmen. Een panellid motiveerde zijn keuze voor nummer drie met “permecologisch de optimale, want minste witruimte en grootste datadichtheid per pixel²”. Inderdaad, ik had het niet beter kunnen zeggen.

Leeuw

Vooral versie 3 riep gemengde reacties op. Op een van de panelleden maakte ons landje een dronken indruk.

Een ander daarentegen zag er de Nederlandse Leeuw in. En ja, nu je ‘t zegt…

Kaart van Nederland, gemaakt van sloophout en twintig graden tegen de klok in gedraaid met daarnaast de Nederlandse leeuw als terugliggend vlak in het beton van de wand.

Historische kaarten

Maar het panel kwam ook met eigen alternatieven, verwijzend naar historische kaarten. Op de kaart van Inferioris Germaniae bijvoorbeeld, gemaakt door Joan Blaeu uit 1649 ligt de Noordzee (de Oceanus Germanicus) aan de bovenzijde.

Een andere kaartenmaker, Abraham Ortelius, legde op zijn kaart van Hollandiae Antiquorum uit 1581 de Noordzee juist aan de onderkant.

Twee versies van een kaart van Nederland, met de provincies uitgevoerd in verschillende stukken sloophout: een versie met het noorden rechts en een versie met het noorden links

Webshop

Voor de versie die ik in mijn webshop heb gezet heb ik toch maar gekozen voor versie twee, de rechthoekige variant, alleen dan wel in de verhouding 4:5 in plaats van 3:4. Maar een andere versie is natuurlijk, op verzoek, zo gemaakt. Dat is het voordeel van digitale recycling.

Een canvasprint van de sloophoutkaart van Nederland, aan de muur in een woonkamer met een tafeltje en stoel op de voorgrond.

Wereldkaart

Een wereldkaart van sloophout komt er overigens ook aan. Maar daar speelt het uitsnede-vraagstuk eigenlijk geen rol.

Update: groter Utrecht

Over het algemeen liggen de Nederlandse provinciegrenzen tamelijk vast maar af en toe verandert er toch iets, meestal als gevolg van een gemeentelijke herindeling. Vooral de provincie Utrecht heeft af en toe de neiging uit te breiden ten koste van Zuid-Holland. In 2019 fuseerden Leerdam, Vianen en Zederik tot de gemeente Vijfheerenlanden. Leerdam en Zederik lagen voorheen in Zuid-Holland maar de nieuwe gemeente werd bij Utrecht gevoegd. Gelukkig blijft Zuid-Holland aan Gelderland grenzen, al is die grens nu gekrompen tot een paar kilometer bij Gorinchem.

Toen ik de sloophoutkaart toch aan de nieuwe werkelijkheid aan het aanpassen was corrigeerde ik ook een klein foutje dat bijna niemand is opgevallen. Ik had het Land van Heusden en Altena per ongeluk bij Zuid-Holland gefiguurzaagd, maar het hoort toch echt bij Noord-Brabant. Onbegrijpelijk is die fout niet; het gebied is met zijn kleigronden en gereformeerde karakter een vreemde eend in de Brabantse bijt. Het is zeer de vraag of men er net zo enthousiast met Guus Meeuwis meezingt als in Tilburg. Maar zo loopt die grens nou eenmaal.

Fragment van de sloophoutkaart van Nederland met de uitbreiding van de provincie Utrecht als gevolg van fusie van Leerdam, Vianen en Zederik erin verwerkt
Gewijzigde provinciegrenzen

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. 9. april 2019

    […] van Europa in digitaal sloophout. De derde in een serie; eerder maakte ik een sloophoutkaart van Nederland en van de […]

  2. 17. maart 2021

    […] ongerustheid enigszins getemperd door een leuk klusje voor de gemeente Groningen. Men had daar mijn digitale sloophoutkaart van Nederland gezien en vroeg zich af of er ook zo’n kaart was van de stad Groningen. Dat zou namelijk een […]

  3. 27. maart 2022

    […] van de meest succesvolle werken in mijn webshop is de Wereldkaart Roest. En ook de Sloophoutkaart van Nederland is populair. Het is dan ook wonderlijk dat het zo lang geduurd heeft voor ik op het idee kwam een […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *