Terug naar Venlo: onderdoorgang Koninginneplein

Met de tunnel onder het Koninginneplein zorgde Venlo in 2011 voor een betere en mooiere overgang tussen het station en de binnenstad. Het doorgaand verkeer ging onder de grond; voortaan konden voetgangers makkelijk en veilig de stad in lopen.

Glaspanelen

Mijn toenmalige Royal HaskoningDHV-collega Mari Baauw was verantwoordelijk voor de vormgeving. Aan mij de eer de glaspanelen te ontwerpen in het hekwerk tussen de onderdoorgang en het maaiveld.

Zes jaar later

Het was niet de enige overweging, maar het Koninginneplein vormde wel een belangrijke reden om vorige week weer eens naar Venlo af te reizen. Hoe zou het project er zes jaar later bij liggen?

Dat viel niet tegen. De glaspanelen zien er uit alsof ze gisteren zijn geplaatst: er is geen vuiltje of krasje te bekennen.

Vrachtwagen passeert de glaspanelen met prints van de vestingwerken langs de onderdoorgang van het Koninginneplein in Venlo

Vestingwerken

Op deze plek bevonden zich ooit de vestingwerken van Venlo. Die indrukwekkende vesting vormde de inspiratiebron voor het ontwerp. De prints op de panelen aan de stadszijde tonen de stad met de omwalling, poorten, torens en slotgrachten.

De prints aan de andere zijde tonen de legers die in de loop der eeuwen hebben geprobeerd de stad in te nemen: paarden en zwaarden, vlaggen en vaandels, helmen en hoeden.

Detail van de glaspanelen op het Koninginneplein in Venlo, met een historisch tafereel uit de geschiedenis van de stad

Jaartallen

In het betonnen deel van de borstwering zijn jaartallen gegraveerd; die verwijzen naar alle veldslagen die om Venlo zijn gevoerd.

Borstwering op het Koninginneplein in Venlo met de jaartallen van veldslagen uit de geschiedenis van de stad.

Jammerdal

Bij de laatste veldslag, in 1945, werd Venlo behoorlijk beschadigd. De binnenstad is daarom een wonderlijke verzameling bouwstijlen uit alle denkbare tijdperken tussen de middeleeuwen en de jaren tien. En dat levert eigenlijk best een leuk geheel op.

In de omgeving van Venlo is nog meer moois te zien. Onze wandeling bracht ons langs de Maasoever en over de begraafsplaats naar het Jammerdal, oftwel het Jaomerdaal, een prachtig bosgebied op slechts een paar kilometer van het centrum.

Verlichting

Bij terugkeer in de buurt van het Koninginneplein, aan het eind van de middag, werd het spannend: zou de verlichting nog werken? En ja hoor, tegelijk met de straatlantaarns floepte de led-verlichting aan die de glaspanelen van bovenaf verlicht.

Helaas was er een klein minpuntje: de verlichting aan de oostzijde van de Burgemeester van Rijnsingel deed het niet. Kunnen jullie daar even naar kijken, gemeente Venlo?

Detailopname van een glaspaneel met print van de historische vestingwerken bij het Koninginneplein in Venlo

Lichtstrepen en reflecties

Gelukkig waren op de Koninginnesingel de panelen aan beide zijden verlicht. Een mooie gelegenheid voor het maken van wat sfeerfoto’s met lichtstrepen en met reflecties op de witte geëmailleerde tunnelbekleding en op het door de motregen van die dag enigszins vochtige asfalt.

Lichtstrepen van auto's in de onderdoorgang onder het Koninginneplein in Venlo bij avond met langzaamrijdend verkeer naast de tunnel.

Herfst

Ook de herfstblaadjes droegen bij aan de sfeer.

De glaspanelen langs de onderdoorgang onder het Koninginneplein in Venlo, gefotografeerd op een regenachtige hefstavond

Preuven en praoten

Op dat moment begon de motregen over te gaan in echte regen. In eerste instantie leverde dat nog wat extra mooie lichteffecten op, maar al gauw werd verder fotograferen onmogelijk. Tijd voor een welverdiend Venloos Paterke Tripel in het nabijgelegen Preuf en Praotlokaal de Klep.

Foto van de glaspanelen op het Koninginneplein in Venlo, gemaakt met regenachtig weer tijdens het blauwe uur.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 20. juni 2022

    […] Terug naar Venlo: onderdoorgang Koninginneplein – 3Develop beeldblog / image blog 21. november 2017 […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *