Terug naar Venlo: onderdoorgang Koninginneplein

Met de tunnel onder het Koninginneplein zorgde Venlo in 2011 voor een betere en mooiere overgang tussen het station en de binnenstad. Het doorgaand verkeer ging onder de grond; voortaan konden voetgangers makkelijk en veilig de stad in lopen.

Glaspanelen

Mijn toenmalige Royal HaskoningDHV-collega Mari Baauw was verantwoordelijk voor de vormgeving. Aan mij de eer de glaspanelen te ontwerpen in het hekwerk tussen de onderdoorgang en het maaiveld.

Zes jaar later

Het was niet de enige overweging, maar het Koninginneplein vormde wel een belangrijke reden om vorige week weer eens naar Venlo af te reizen. Hoe zou het project er zes jaar later bij liggen?

Dat viel niet tegen. De glaspanelen zien er uit alsof ze gisteren zijn geplaatst: er is geen vuiltje of krasje te bekennen.

Vrachtwagen passeert de glaspanelen met prints van de vestingwerken langs de onderdoorgang van het Koninginneplein in Venlo
De vestingwerken aan de stadszijde

Vestingwerken

Op deze plek bevonden zich ooit de vestingwerken van Venlo. Die indrukwekkende vesting vormde de inspiratiebron voor het ontwerp. De prints op de panelen aan de stadszijde tonen de stad met de omwalling, poorten, torens en slotgrachten.

De prints aan de andere zijde tonen de legers die in de loop der eeuwen hebben geprobeerd de stad in te nemen: paarden en zwaarden, vlaggen en vaandels, helmen en hoeden.

Detail van de glaspanelen op het Koninginneplein in Venlo, met een historisch tafereel uit de geschiedenis van de stad
Vlaggen en vaandels

Jaartallen

In het betonnen deel van de borstwering zijn jaartallen gegraveerd; die verwijzen naar alle veldslagen die om Venlo zijn gevoerd.

Borstwering op het Koninginneplein in Venlo met de jaartallen van veldslagen uit de geschiedenis van de stad.
De jaartallen in de borstwering

Jammerdal

Bij de laatste veldslag, in 1945, werd Venlo behoorlijk beschadigd. De binnenstad is daarom een wonderlijke verzameling bouwstijlen uit alle denkbare tijdperken tussen de middeleeuwen en de jaren tien. En dat levert eigenlijk best een leuk geheel op.

In de omgeving van Venlo is nog meer moois te zien. Onze wandeling bracht ons langs de Maasoever en over de begraafsplaats naar het Jammerdal, oftwel het Jaomerdaal, een prachtig bosgebied op slechts een paar kilometer van het centrum.

Verlichting

Bij terugkeer in de buurt van het Koninginneplein, aan het eind van de middag, werd het spannend: zou de verlichting nog werken? En ja hoor, tegelijk met de straatlantaarns floepte de led-verlichting aan die de glaspanelen van bovenaf verlicht.

Helaas was er een klein minpuntje: de verlichting aan de oostzijde van de Burgemeester van Rijnsingel deed het niet. Kunnen jullie daar even naar kijken, gemeente Venlo?

Detailopname van een glaspaneel met print van de historische vestingwerken bij het Koninginneplein in Venlo
De verlichting gaat aan…

Lichtstrepen en reflecties

Gelukkig waren op de Koninginnesingel de panelen aan beide zijden verlicht. Een mooie gelegenheid voor het maken van wat sfeerfoto’s met lichtstrepen en met reflecties op de witte geëmailleerde tunnelbekleding en op het door de motregen van die dag enigszins vochtige asfalt.

Lichtstrepen van auto's in de onderdoorgang onder het Koninginneplein in Venlo bij avond met langzaamrijdend verkeer naast de tunnel.
Sfeerbeeld met lichtstrepen

Herfst

Ook de herfstblaadjes droegen bij aan de sfeer.

De glaspanelen langs de onderdoorgang onder het Koninginneplein in Venlo, gefotografeerd op een regenachtige hefstavond
Een herfstig sfeertje

Preuven en praoten

Op dat moment begon de motregen over te gaan in echte regen. In eerste instantie leverde dat nog wat extra mooie lichteffecten op, maar al gauw werd verder fotograferen onmogelijk. Tijd voor een welverdiend Venloos Paterke Tripel in het nabijgelegen Preuf en Praotlokaal de Klep.

Foto van de glaspanelen op het Koninginneplein in Venlo, gemaakt met regenachtig weer tijdens het blauwe uur.
Het blauwe uur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.