Rotterdam wordt steeds groener

Ik ben er met dit blog als de kippen bij om plekken in de stad aan te wijzen die minder stenig kunnen. Maar dan moet ik het ook laten zien als het eens een keer wel goed lijkt te gaan met vergroening en verduurzaming. Daarom aan het begin van de zomer van 2024 een ode aan de stadsnatuur van Rotterdam. Als aanmoediging om vooral op de goede weg door te gaan!

Stokrozen langs de Nieuwe Maas in Rotterdam-Schiemond
Stokrozen langs de Nieuwe Maas

Vergroening

“Amai, ‘t is evident dat den Ollanders excelleren op duurzaamheid”, aldus een van de Vlaamse beleidsmedewerkers die ik een paar weken geleden rondleidde door Rotterdam. Tja, nu je het zegt… eigenlijk had ik het gevoel dat het nog maar moeizaam gaat met die vergroening van Roffa. Maar door buitenlandse ogen gezien blijken we dus best een goede indruk te maken.

Regentuin en Hofbogen in ZOHO in Rotterdam
De Regentuin in ZOHO

Nat voorjaar

Natuurlijk helpt het natte voorjaar ook wel een beetje mee. Er is veel gemopperd over het weer, de laatste maanden, maar al die regen heeft er wel voor gezorgd dat de stad er opvallend groen bijligt. Vorig jaar, toen het vanaf begin mei twee maanden niet regende zag het er rond deze tijd allemaal wat minder florissant uit.

Phlomis en kattenkruid in een perk op de kade van de Maashaven in Rotterdam
Phlomis en kattenkruid bij de Maashaven

Goede antwoorden

Meer planten, bomen, bloemen en andere natuur in de stad, waarom is dat eigenlijk een goed idee? Op die vraag zijn heel veel goede antwoorden mogelijk. Ik geef er een paar.

Het is om te beginnen goed voor de biodiversiteit, dat mooie, ingewikkelde en kwetsbare systeem waar ieder vogeltje, bloemetje en insect zijn rol in heeft en waar we met zijn allen zo afhankelijk van zijn.

Meer natuur in de stad zorgt ook voor schonere lucht. En tijdens hittegolven helpen bomen en planten, door schaduw en verdamping, de temperatuur in de stad draaglijk te houden.

Verder houdt begroeiing regenwater wat langer vast, en dat voorkomt wateroverlast en overbelasting van het riool.

De stad ruikt ook beter door al die bloemen. En de stad klinkt zelfs beter: bladeren absorberen geluid en produceren rustgevende klanken als de wind ermee speelt.

Maar wat mij betreft is er ook een zwaarwegend esthetisch/fotografisch argument: de stad ziet er gewoon veel beter uit met al dat groen.

Klaprozen en andere wilde bloemen bij de snelwegafrit Blijdorp in Rotterdam
Klaprozen in Blijdorp

Stadsprojecten

De ambities van de gemeente Rotterdam om de stad te vergroenen zijn zonder meer te prijzen. Zo zijn er de acht grote stadsprojecten die als het goed is de stad gaan verrijken met een aantal nieuwe groengebieden. Ik verwacht veel van de parken in de Rijn- en Maashaven, het getijdenpark bij Feijenoord, de metamorfose van het Hofplein en van Rotterdam’s eigen High Line: het park op de Hofbogen.

Struiken en grassen op het dak van voormalige station Hofplein in Rotterdam met op de achtergrond het nog als park in te richten dak van de Hofbogen
Toekomstige “High Line” op de Hofbogen

Parkjes

Helaas gaat het nog wel even duren voor die nieuwe parken klaar zijn. En hopelijk vallen de ambities niet tussentijds ten prooi aan bezuinigingen. Maar de afgelopen jaren zijn er al best wat kleinere parkjes toegevoegd. Het Grote Kerkplein bij de Laurenskerk, ooit een parkeerplaats, is sinds een paar jaar een groene oase. Het gebied rond de G.J de Jonghweg, ooit een tippelzone, is omgetoverd tot het Tuschinskipark. En de ooit vrij stenige straten bij Boymans en huis Sonneveld zijn inmiddels bij het Museumpark getrokken.

Het groene plein voor de Laurenskerk in het centrum van Rotterdam
Vergroening op het Grote Kerkplein
Tuschinskipark en Little C in Rotterdam
Tuschinskipark en Little C
De Nieuwe Tuin in het Museumpark in Rotterdam met museum Boymans op de achtergrond
Bij het Museumpark getrokken…
Kattenkruid en andere bloemen in een parkje op de Pols van Katendrecht in Rotterdam
De Pols van Katendrecht

Perkjes

Maar ook als we op nog wat kleinere schaal kijken lijkt er vooruitgang te zijn. Ik heb geen harde data maar ik heb de indruk dat er heel wat perken, perkjes, bloembedden, groenvakken, plantenbakken en andere stukjes stadsnatuur zijn bijgekomen, de laatste jaren. En al die snippers bij elkaar hebben impact, zeker na de overvloedige regenval. Al kan er natuurlijk altijd meer groen bij.

Vlinderstruik in een perkje in een straat in het Nieuwe Westen in Rotterdam
Vlinderstruik in het Nieuwe Westen
Weelderige begroeiing in een bloemperk op het Deliplein in Rotterdam-Katendrecht
Bloemperk op het Deliplein

Geveltuintjes / tegelwippen

Nog kleinschaliger zijn de geveltuintjes. De afgelopen jaren werd iedere zomer het NK tegelwippen georganiseerd; in eerste instantie als een tweestrijd tussen 010 en 020, maar inmiddels doen bijna tweehonderd gemeenten mee. In 2023 werden er in Rotterdam 231048 tegels gewipt en daar kwamen vooral geveltuintjes voor in de plaats. In smallere straten waar weinig plek is voor bomen en ander groen, kan het wippen van zo’n rijtje tegels langs de gevel het verschil maken.

Geveltuintje met vlinderstruin en ander uitbundig groen in Rotterdam-Crooswijk
Geveltuintjes in Crooswijk
Rijk begroeid geveltuintje in de Rotterdamse wijk Schiemond
Gewipte tegels in Schiemond

Maaien

Maar het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook om wat je niet doet. Maaien bijvoorbeeld. Ooit waren strak gemaaide grasveldjes een ideaalbeeld. Maar zoals veel steden is ook Rotterdam de laatste jaren overgestapt op een ecologisch maaibeleid. En dat is te zien: op sommige plaatsen wordt minder en/of slordiger gemaaid en krijgen wilde bloemen de kans. The rewilding of the city… Het zou wat mij betreft nog wel op meer plaatsen mogen. En ik wil niemand horen over onkruid. Nee meneer, mevrouw, dat is nou biodiversiteit!

Stokrozen en andere wilde bloemen tussen het fietspad en de afrit van de snelweg in Rotterdam
Bij snelwegafrit Blijdorp
Bloemen in een boomspiegel op het Noordereiland in Rotterdam
Boomspiegel op het Noordereiland
Biodiversiteit tussen het fietspad en de rijbaan in M4H in Rotterdam
Biodiversiteit in M4H
Weelderige begroeiing in Little C in Rotterdam
Wilde bloemen in Little C
Grassen en kruiden op de Westzeedijk in Rotterdam bij de Kunsthal
Zuring op de Westzeedijk
Berenklauw groeit manshoog bij het Erasmus MC in Rotterdam
Berenklauw op de Westzeedijk

Nationaal park

Enfin, we zijn er “natuurlijk” nog lang niet. Rotterdam is nog niet het nationaal park dat het zou kunnen zijn. Maar de foto’s bij dit artikel laten zien dat er wel degelijk schot in de vergroening zit. Hoe groen zal Rotterdam over tien jaar zijn? We gaan het zien.

Vlinderstruik in het Sint Jacobspark in het centrum van Rotterdam
Sint-Jacobspark
Wilde bloemen op het dak van voormalige station Hofplein in Rotterdam
Het dak van station Hofplein
Waterplein in Rotterdam-Noord met het Akragon van architect Hugh Maaskant
Waterplein met Akragon

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.