Vier beloningen voor vroege vogels op Paasochtend

In het holst van de nacht opstaan is niet iets wat ik graag doe. En ik heb vermoedelijk een groot deel van de bevolking achter me, wat dat betreft. Maar rond zonsopkomst zijn voor een landschapsfotograaf wel vaak de mooiste foto’s te maken. Dus af en toe is het verstandig principes opzij en de wekker op zes uur te zetten. Op Eerste Paasdag 2015 werden we daar zeer vorstelijk voor beloond.

De Korendijkse Slikken op Paasochtend 2015, met een opkomende zon boven de oevers van het Haringvliet
Voor dag en dauw bij het Haringvliet

Doel van de expeditie waren de Korendijkse Slikken, een natuurgebied in de Hoekse Waard, niet ver van Rotterdam. Een groot deel van het gebied is slechts toegankelijk onder begeleiding van een gids van Natuurmonumenten, zoals tijdens de jaarlijkse Blauwborst-excursie op deze Paasochtend.

De weersomstandigheden zouden de geschiedenis ingaan als historisch, om vier redenen:

1. De zonsopgang was perfect

Het hardnekkige wolkendek van de dagen ervoor was eindelijk verdwenen. Maar een blauwe lucht zonder een enkele wolk is ook weer een beetje saai; gelukkig waren er net genoeg wolken om de zonsopkomst zeer fraai aan te kleden:

De Korendijkse Slikken op Paasochtend 2015: zonsopkomst en een oude windmolen,
Zonsopkomst

2. De Maan was vol.

En als de Maan vol is, gaat de Maan onder op het moment dat de Zon opkomt. Dat is nou eenmaal een logisch gevolg van het feit dat de Maan zelf geen licht geeft maar verlicht wordt door de Zon. Het gevolg is wel dat je op zo’n moment niet weet waar je kijken moet: naar de zonsopkomst of de maansondergang.

De Korendijkse Slikken in alle vroegte op Paasochtend 2015: een oude windmolen, vier nieuwe windmolens en de Maan
Volle Maan

3. Het was volkomen windstil

De stormen van de week ervoor waren gaan liggen. En het Haringvliet, toch een grote watervlakte, lag er volkomen rimpelloos bij.

De Korendijkse Slikken op Paasochtend 2015: reflectie van bomen in het Haringvliet
Rimpelloos Haringvliet

4. Het was ijskoud.

Door de wolkenloze hemel was de temperatuur ‘s nachts tot onder het vriespunt gedaald. Er moesten autoruiten gekrabd worden als nog niet eerder deze winter. De rijp op de velden en laagjes ijs op plassen en sloten maakten de Korendijkse Slikken er zeker niet lelijker op.

De oevers van het Haringvliet in de Korendijkse Slikken op Paasochtend 2015 met een laagstaande zon, een stalen hek, een paar bomen op de achtergrond
IJskoude Slikken

Agrarische historie

In tegenstelling tot het eiland Tiengemeten, aan de andere kant van het Haringvliet, ook eigendom van Natuurmonumenten, is in de Korendijkse Slikken de agrarische geschiedenis nog herkenbaar in de vorm van sloten, hekken en windmolens, wat ik zelf eigenlijk wel zo mooi vind.

Het zien van de zeldzame blauwborst was het voornaamste doel van de excursie. En dat target werd, onder de deskundige leiding van Natuurmonumentengids Rob, ruimschoots gehaald. Verder zagen we onder andere reeën, kiekendieven, leeuwerikken en kneus. De Engelse naam van de kneu is overigens Common Linnet, inderdaad, de naamgever van de band rond Ilse de Lange. En verder zijn de Slikken het domein van duizenden ganzen.

Het maken van close-ups van vogels is echter een aparte tak van sport die apparatuur vereist die ik niet heb. Dus ik laat het bij een overzichtsshot van een vlucht ganzen:

Foto van de Korendijkse Slikken op Paasochtend 2015: een sloot, berijpte velden en een vlucht ganzen
Een vlucht ganzen

Op Tweede Paasdag was het weer zwaar bewolkt. Vogels zullen er die dag ook wel te zien zijn geweest in de Korendijkse Slikken maar de omstandigheden waren, naar ik vermoed, minder betoverend dan tijdens onze tocht. Soms moet je een beetje geluk hebben.

UPDATE: een aantal van de foto’s gemaakt op Paasochtend in de Korendijkse Slikken zijn nu verkrijgbaar in mijn online galerie bij Fine Art America.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.