Virtueel IJsland – een café met uitzicht

IJsland, het land van ijs en vuur, van vulkanen en gletsjers, fjorden en meren, warme baden en kokende modderpoelen. Het land van vier seizoenen in een dag, waar de zon, de wind en de wolken voortdurend een spectaculaire lichtshow verzorgen. Het land waar de natuur de baas is en waar je soms gewoon een dag vast zit omdat een doorwaadbare plaats eventjes niet zo doorwaadbaar is. Het land op de rand van de wereld; en misschien wel de mooiste plek op de hele planeet.

Ik was in IJsland in de zomers van 2005 en 2008, de winters van 2012 en 2019 en het voorjaar van 2022. Een min of meer driejaarlijkse frequentie dus, met een opvallend hiaat rond 2015.

Gedeelten van vier digitale schilderijen met als thema natuur en cultuur van IJsland, ingelijst aan een blauwe muur
IJsland aan de muur

Impression Art

Ik maakte in 2015 wel een interieur-impressie van een denkbeeldig IJslands café. Dat soort plaatjes maak ik vooral om er iets van te leren. Visualisaties van interieurs vormen een van de grootste uitdagingen voor een impression artist. De belichting, met zowel daglicht als verschillende kunstlichtbronnen, is meestal veel gecompliceerder dan bij buitenbeelden. En er zijn meer details die aandacht vragen. Let bijvoorbeeld op de kaarsjes op tafel, de bierglazen op de bar en de spiegeling in de lampen.

Artist impression van het inerieur van een fictief café in IJsland, warm en knus, met verschilderde landschapsfoto's aan de muur, bier op de bar en de IJslandse vlag op de tafeltjes, en met buiten een besneeuwd landschap
Fictief IJslands café

IJslandse verschilderingen

Een andere reden om dit plaatje te maken: ik zocht een plek om een aantal doeken op te hangen van De IJsland-collectie. Dat is een reeks verschilderingen die ik maakte gebaseerd op foto’s van een van de drie eerste reizen. Digitale schilderijen waarop de schoonheid en verscheidenheid van het eiland maximaal tot hun recht komen.

The Iceland Collection
De impressies van 2005, 2008 en 2012

Impressies

Die verschilderingen waren een beetje uit nood geboren. De camera’s die ik bij me had tijdens mijn eerste IJslandreizen waren enigszins primitief, naar hedendaagse maatstaven. Het waren ritsratsklik cameraatjes uit de IXUS-serie van de firma Canon. Maar ondanks de lage resolutie waren de foto’s wel geschikt om te bewerken tot schilderachtige impressies.

Impressions of Iceland
De impressies van 2019

Hoogtepunten

De collectie bevat toeristische hoogtepunten als de Hallgrímskirkja in Reykjavik, het ijsmeer Jökulsárlón en de waterval Dettifoss. Maar ook wat meer alledaagse tafereeltjes als een voetbalwedstrijd in het dorpje Djúpivogur, een sneeuwbui in de haven van Keflavik of het lijnenspel van warmwaterbuizen bij het “muggenmeer” Myvatn.

Plaatselijke materialen

Ik heb in dit café typisch IJslandse materialen gebruikt: hout, beton, golfplaat. De tafeltjes hebben aan de kleuren van de IJslandse vlag. Grote raampartijen geven een mooi uitzicht op het besneeuwde landschap, terwijl uit hete bronnen opgepompt warm water zorgt dat het binnen behaaglijk is. En één wand is helemaal ingeruimd voor de collectie. Die hangt er mooi bij, al zeg ik het zelf…

New Icelandic impressions - Nieuwe IJslandse impressies - Nýjar Islenskar teikningarn
De impressies van 2022

Gestileerd

Bij latere reizen had ik wel een fatsoenlijke camera bij me: mijn schijnbaar onverwoestbare Nikon D5100. Toch heb ik ook veel foto’s die ik daarmee maakte bewerkt tot verschilderingen. Vaak komen de landschappen en stadjes beter tot hun recht in zo’n enigszins gestileerde vorm.

Woonkamer met rugzakken, camera en wandelschoenen en aan de muur een ingelijst schilderij van een IJslands sneeuwlandschap met een beekje en een vulkaan
Enigszins gestileerd…

Lodge

Ik had natuurlijk een nieuwe rendering van het café kunnen maken en daar die nieuwe impressies op kunnen hangen. Maar in plaats daarvan heb ik een nieuwe virtuele locatie gezocht om de werken digitaal tentoon te stellen. Het is een mooie ruimtelijke lodge geworden met een fantastisch uitzicht op het Myvatn-meer.

Driehoekige lodge met houten vloer en wanden en een glazen voorgevel met een prachtig uitzicht op het Myvatn-meer in IJsland
Fantastisch uitzicht op Myvatn

Werkplek

Het zou ook een mooie werkplek zijn, inspirerend en rustig. Ik zou er graag eens een paar maanden artist in residence zijn. Een ideale plek om nog meer verschilderingen te maken, of om eindelijk die roman eens te schrijven. Enfin, eerst maar eens nadenken over de volgende reis naar IJsland. Ondertussen zijn hieronder alle werken uit de collectie te bekijken.

Digitaal schilderij van een wadloper op een zandbank bij Borganes, IJsland, in een klassieke houten lijst
De Wadloper van Borganes

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.