Voorjaar in IJsland – een goede tijd?

Na twee reizen naar IJsland in de zomer en twee in de winter besloten reisgenoot A. en ik het eens in het voorjaar te proberen. De periode werd min of meer gedicteerd door de meivakantie, die dit jaar voor een groot deel in april viel. Bijna drie weken reisden we door het land van ijs en vuur. En de vraag is natuurlijk: is het een goed idee, IJsland in de lente? Spoiler: ja, hoewel…

Dit was onze routekaart. Rood=vliegtuig, paars=bus, oranje=auto, blauw=boot, groen=wandelschoen. Klik hier voor een grotere versie

Wilgenkatjes

Als je eind april naar IJsland gaat reis je eigenlijk een week of zes terug in de tijd. Het gevoelsseizoen is begin maart. Van de jonge blaadjes en de kersenbloesems kom je ineens weer tussen de krokussen en wilgenkatjes terecht. Op een mooie dag is een terrasje niet geheel ondenkbaar maar meestal is het sjaal-, muts- en wantenweer. Sumardagurinn fyrsti, het begin van de zomer, een officiële feestdag in IJsland, viel op de eerste dag na onze aankomst. Maar dat begin was, voorzichtig uitgedrukt, enigszins aarzelend.

Wilgenkatjes tegen de achtergrond van een gebouw met rode golfplaat en witte kozijnen in het voorjaar in Reykjavik
Wilgenkatjes in Reykjavik

Sneeuw

Wij hebben tijdens onze expeditie alle soorten weer meegemaakt. Van strakblauwe hemel tot zwaar bewolkt en van windstilte tot gierende storm. Met het hele assortiment neerslag: regen, hagel, natte sneeuw. In de laatste week daalde de temperatuur tot vlak boven het vriespunt en viel er zowaar een paar keer verse sneeuw die enige tijd bleef liggen. Zelfs de IJslanders vonden het wat aan de barre kant. Maar alles bij elkaar mogen we niet mopperen. Waar het tijdens eerdere reizen wel eens dagen wilde regenen bleef het nu beperkt tot wat sporadisch gemiezer op momenten dat het er toch niet zo erg toe deed.

Sneeuwbui in de haven van Stykkisholmur, IJsland
“Voorjaar” in IJsland: sneeuw in Stykkisholmur

Poedersuiker

En die sneeuw, dat was eigenlijk wel een bonus. Sowieso ligt er rond deze tijd nog wel vrij veel sneeuw op de bergen en ijs op de meren. Maar zo’n vers laagje poedersuiker voegt een sprookjesachtige extra dimensie toe aan het toch al buitenaardse landschap. Je kunt er alleen niet op rekenen. Weerberichten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En het weer in IJsland is, zeker in het voorjaar, nog onvoorspelbaarder dan in Nederland.

Het kerkje en de bibliotheek op het eiland Flatey in IJsland omringd door velden met vers gevallen snow
Verse sneeuw op het eiland Flatey

Afgesloten

De keerzijde van dat onvoorspelbare weer is dat sommige dingen nog niet mogelijk zijn. Veel wegen zijn afgesloten. Wij moesten bij een wandeling naar de Fimmvörðuhálspas halverwege terugkeren omdat het pad nog bedekt was met meters sneeuw. Je weet tenslotte nooit wat voor ravijnen er onder zo’n sneeuwpakket verborgen liggen.

Een dik pakket sneeuw verspert de weg op het wandelpad naar de Fimvorduhals in IJsland
Sneeuw op het pad naar de Fimmvörðuháls

Ontoegankelijk

Het hele binnenland, dat zelfs ‘s zomers alleen bereikbaar is via grindwegen met doorwaadbare rivierkruisingen, is in april en mei nog ontoegankelijk. En juist in dat binnenland zijn een aantal van de meest buitenissige landschappen van IJsland te vinden. De Laugavegur bijvoorbeeld, de meest fameuze wandelroute van het land, is in het voorjaar geen optie. Daar staat tegenover dat er in de buurt van de Ringweg, die wel zo goed als altijd open is, meer dan genoeg moois is te zien.

Kirkjufell, de Kerkberg, een iconische berg bij Grundarfjörður op het schiereiland Snaefellsness in IJsland
Kirkjufell, de Kerkberg, bij Grundarfjörður

Daglicht

Wat het daglicht betreft bleek april/mei een prima periode. We zaten alweer enkele weken na de voorjaarsequinox van 20 maart en dan is het in noordelijker streken langer licht dan in Nederland. De zon gaat eind april om ongeveer kwart voor tien onder. En het blijft lang schemeren. De overgang van dag naar nacht is heel geleidelijk: het gouden uur voor zonsondergang en het blauwe uur erna duren relatief lang. Helemaal donker wordt het eigenlijk niet meer. En ‘s ochtends is het al uren licht tegen de tijd dat een normaal mens op wenst te staan.

Zonsondergang en gouden uur bij Myvatn, het Muggenmeer, in noord-IJsland
Het gouden uur bij Myvatn

Aurora

Ook dat overvloedige daglicht heeft een keerzijde: dit is niet de beste tijd om het noorderlicht, aurora borealis, te zien. Daarvoor moet het namelijk wel donker zijn. Reisgenoot A. heeft op een avond rond middernacht, toen ik al lag te ronken, een flardje noorderlicht gezien. Dus helemaal uitgesloten is het niet. Maar als je echt voor de aurora’s naar IJsland komt zou ik toch niet het voorjaar maar de wintermaanden adviseren.

Uitzicht vanuit de bergen op het stadje Hvammstangi, de fjord en het omliggende landschap in het noorden van IJsland
Uitzicht op Hvammstangi vanuit de bergen

Vulkaan

Een belangrijk voordeel van de lente staat buiten kijf: het is minder druk. Sinds de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 is het toerisme naar IJsland geëxplodeerd. Slechte publiciteit bestaat niet: terwijl de as van de vulkaan in heel Europa de vliegtuigen aan de grond hield dachten blijkbaar veel mensen: hee, dat IJsland, daar moeten we eens heen. Het gevolg is dat je de wonderen van IJsland tegenwoordig moet delen met horden selfiesmakers.

De Skogafoss-waterval in IJsland met regenboog en hele hoge trap
De stairway to heaven in Skogar

Kosten

Mede daardoor reizen de prijzen in het hoogseizoen de pan uit. En IJsland is al niet goedkoop; zelfs bij budgetsupermarkten Bonus en Kronan loop je huilend de winkel uit. Een keuze voor het voorjaar is een goede manier om de kosten nog een beetje binnen de perken te houden. Maar ook daar zit weer een keerzijde aan. Een deel van de zogeheten toeristische infrastructuur wordt alleen in de zomermaanden opgetuigd. Veel hotels, restaurants, guesthouses en souvenirwinkels zijn eind april nog niet open.

Uitzicht vanuit een warm ingerichte en sfeervol verlichte woonkamer op een koud berglandschap in IJsland
Het winnende guesthouse van deze reis: Blomasetrid in Borgarnes

Openbaar vervoer

En als je, zoals wij, met het openbaar vervoer reist heb je een extra probleem: buiten de regio Reykjavik rijden bussen in deze tijd veel minder vaak, soms slechts een paar keer per week. Het was een heel gepuzzel om met die beperkingen een reisschema in elkaar te draaien; het is gelukt maar het paste allemaal maar net. Gelukkig rijden de bussen van vervoersbedrijf Strætó bijna altijd op tijd en worden op de langere afstanden comfortabele touringcars ingezet.

Bushalte van Straeto in een besneeuwd berglandschap by Stykkisholmur, IJsland
Bushalte in the middle of nowhere

Insecten

Wat in elk geval erg fijn is aan de IJslandse lente: er zijn veel minder insecten. In de zomer willen die nogal eens de pret vergallen. Zo erg als de Schotse midgets zijn ze niet maar toch dragen ze niet echt bij aan de vakantievreugd. Okee, ik weet dat ze een belangrijke rol spelen in het ecosysteem maar als je ze kunt ontwijken door gewoon een ander seizoen te kiezen is dat pure winst. Dit jaar hebben we ze, zelfs bij het “muggenmeer” Myvatn, nauwelijks gezien.

Een dubbele waterval in een deels met sneeuw bedekt berglandschap bij Olafsvik in IJsland
Een dubbele waterval bij Olafsvik

Spectaculair

Kortom, er zijn wat mitsen, maren en keerzijdes, maar alles bij elkaar opgeteld is het voorjaar een uitstekende tijd om naar IJsland te gaan. Misschien wel de beste tijd. Goed, we hebben wat kou geleden af en toe maar we werden beloond met spectaculaire weersomstandigheden, bizarre landschappen, schilderachtige dorpjes, dramatische wolkenluchten en een overdosis watervallen. De targets qua fotografie zijn dan ook ruimschoots gehaald, zoals blijkt uit de compilatie hieronder.

Iceland 2022 in 700 photos

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.