De mooiste RET-wandelingen van de Rijnmond

Wandelen in de Rijnmond, is dat een beetje leuk? Het antwoord is natuurlijk ja, als je tenminste een goeie route uitzoekt. Je hoeft er niet per se voor af te reizen naar Drenthe, Limburg of de Veluwe, laat staan naar IJsland, Schotland of Madeira. Sterker nog: Drenthen, Limburgers, etc, zullen nog onder de indruk zijn van wat het Rijnmondgebied te bieden heeft aan landschaps- en stedenschoon. Ik draag graag wat suggesties aan. Naar analogie van de fameuze NS-wandelingen zijn hier een aantal routes met als begin- en eindpunt een metrostation of tramhalte van de RET.

De collectie bestaat momenteel uit twaalf wandelingen, tussen de 10 en 25 kilometer. Ze voeren zoveel mogelijk over wandelpaden, al valt in dit dichtbevolkte gebied niet helemaal te voorkomen dat er ook wel eens een stuk fietspad tussen zit.

De routes zijn te bekijken op de onderstaande kaart, er kan ingezoomd worden. De kopjes koffie op de kaart staan voor aanbevolen uitspanningen. Uiteraard hoeven de consumpties niet tot koffie beperkt te blijven maar dat is een kwestie van smaak.

(tekst gaat verder onder de kaart)

Klik hier voor een grotere versie van de kaart

1 – Tussen Westland en Waterweg

21,8 kilometer – start: metro Hoek van Holland Haven – eindpunt metro Maassluis Centrum

Fiets- en wandelpad op de Koning Willem Alexander-boulevard langs de Nieuwe Waterweg in Maassluis
De Willem Alexanderboulevard

Misschien wel de meest gevarieerde wandeling die er te maken is in het Rijnmondgebied. Strand, duin, bos, agrarisch gebied, haven en stedeschoon: het komt allemaal aan bod.

Over een paar jaar rijdt de metro door naar het strand. Maar zelfs dan loont het de moeite bij station Hoek van Holland Haven uit te stappen en die laatste kilometer zelf te lopen, langs de Berghaven, over de Koningin Emmaboulevard en het Noorderhoofd. Vervolgens gaat de route een stukje over het strand. Daar is ruime gelegenheid tot het nuttigen van een kop koffie met een fruithapje.

We wandelen verder door duingebied van recente datum. Deze zogeheten Van Dixhoorndriehoek werd in de jaren zeventig opgespoten maar inmiddels lijkt het alsof deze duinen er altijd al geweest zijn. We doorkruisen de Hoekse Bosjes, schampen de rand van de bebouwde kom en komen door de Kapittelduinen.

Staelduinse Bos

Het Staelduinse Bos is als de knapzak van Douwe Dabbert. Het lijkt veel groter dan het is, of misschien is het wel veel groter dan het lijkt. De bunkers uit de Tweede Wereldoorlog geven er een licht post-apocalyptisch tintje aan.

Daarna leidt het traject over de Oranjedijk, met links de kassen van het Westland en rechts open polderland met daarachter de Nieuwe Waterweg en Europoort.

De Willem Alexanderboulevard is een wel erg ambitieuze naam voor een simpel pad langs de Waterweg maar wandelt niettemin lekker weg. Eventueel is de route in te korten door bij Steendijkpolder of Maassluis West op de metro te stappen. Maar de echte doorzetters lopen natuurlijk door naar het mooie centrum van Maassluis.

2 – Langs de Oude Maas

15,4 kilometer – start: eindhalte tram 25 – eindpunt: metrostation Poortugaal

Wandelpad over een houten vlonder langs de Oude Maas in de Carnisse Grienden bij Rotterdam
Het Truus Visscherpad in de Carnissegrienden

Een klassieker, deze wandeling. Het mooie van deze route is dat je, de drukbevaren Oude Maas volgend, nergens doorgaand verkeer kruist. De aaneenschakeling van natuur- en recreatiegebieden langs de rivier is daardoor een oase van rust. En dat op slecht enkele kilometers van de Ruit van Rotterdam.

Na aankomst bij het eindpunt van de tramlijn steken we via een fraai vormgegeven voetgangersbrug de Koedoodsplas over. We beklimmen eerst één van de mooiste bergen van Zuid-Holland: de 25 meter hoge Oude Maasheuvel in de Jan Gerritsepolder. Een verhelderend uitzicht over de Zuid-Hollandse eilanden, de Rotterdamse skyline en de te volgen route is ons deel.

Grienden

Dan gaat de route, over smalle paadjes tussen knotwilgen, door de Carnissegrienden, een wilgenbos doorsneden door kreken. Een deel van het pad gaat zelfs over een smal plankier tussen de grienden en de rivier. Daarna volgt een wat meer kunstmatig aandoend groengebied. Maar we wandelen daarbij wel langs het mooiste huis van de Rijnmond, dat zelfs beschikt over een eigen strand…

We lopen verder over een bospad met rechts een golfbaan en links de grienden. Een klein uitstapje naar het fraai verwilderde natuurgebiedje Klein Profijt (alleen de naam al!) is zeker aan te bevelen. En ook de daarna volgende Rhoonse grienden horen tot de mooiste plekjes van onze provincie.

Bij de Rhoonse jachthaven wordt het landschap weer wat meer geordend maar het blijft nog altijd zeer fraai. We ronden het haventje van Poortugaal en komen langs het terrein van het Deltaziekenhuis. Net voor de Hoogvlietse wijk Zalmplaat buigen we landinwaarts, langs een meertje, sportvelden en volkstuinen. Het laatste deel van de route voert door een oud polderlandschap, de Kievelanden en door het dorp Poortugaal.

3 – Over de Hillegersberg

10,7 kilometer – start: metrostation Meijersplein – eindpunt: metrostation Stadhuis

De kerk, de ruine en een grote beuk op het kerkhof in Hillegersberg, Rotterdam
De Hillegondakerk en de ruïne

Bergwandelingen in Rijnmond, het lijkt een contradictio in terminis, if ever there was one. Maar niets is minder waar. Want behalve de Oude Maasheuvel in de vorige wandeling is er natuurlijk de Hillegersberg. Voor wie dacht dat dat woordje “berg” er alleen maar voor de show was: dat is wel degelijk een echte berg. Een meter of vijf hoger dan het omringende land, met een kerkje, een ruïne en een kerkhof. Een verborgen pareltje, een beetje verstopt achter de huizen aan de Bergsche Dorpsstraat.

Parken en groenstroken

We bereiken de berg vanaf station Meijersplein via een reeks van parken: het Wilgenplaspark, het Schiebroeksepark en het Argonautenpark. Die parken zijn aan elkaar verbonden door naamloze groenstroken en een stukje oud lint: de Hoge Limiet.

Na de beklimming van de berg gaat de route verder langs de noordoever van de Bergsche Voorplas, met mooie uitzichten over het water op de Rotterdamse skyline. Bij het sluisje van de Boterdorpse Verlaat slaan we rechtsaf. We vervolgen we onze weg langs de Rotte over aanvankelijk groene maar allengs steniger wordende oevers de stad in, tussen Crooswijk en het Oude Noorden door naar de lonkende wolkenkrabbers van het centrum.

4 – Lansingerland en Eendragtspolder

15,9 kilometer – start: metrostation Rodenrijs – eindpunt: metrostation Nesselande

Wandelen in de Eendrachtspolder bij Rotterdam met plassen, lage begroeiing en op de achtergrond windmolens en hoogspanningsleidingen
Wandelen in de Eendrachtspolder

Vanaf station Rodenrijs gaat deze route eerst door het langgerekte Annie M.G. Schmidtpark. Annie heeft jarenlang in Berkel gewoond, vandaar de naam. Dan steken we de hogesnelheidslijn over (wees niet bang, er is een brug) en lopen we een stukje door een rustige jarenzeventigwijk. Via park de Leeuwenkuil bereiken we het piepkleine centrumpje van Bergschenhoek.

We volgen de Oosteindseweg, een oud, waterrijk bebouwingslint. Dan buigen we naar links af en komen we in een al even waterrijke wijk van rond de eeuwwisseling. Daar volgen we we uiteraard de groenste paadjes.

Glastuinbouw

Als we de Oosteindseweg weer kruisen ontvouwt zich een indrukwekkend glastuinbouwgebied. Het Westland heeft de naam maar ook de Lansingers kunnen er wat van. Via een groene strook tussen de kassen door bereiken we de Rotte, de oude veenrivier met langs de oever een lint van natuur- en recreatiegebieden.

Als we de Rotte oversteken komen we in de Eendragtspolder. Dat was tot voor kort een vrij grootschalig en niet vreselijk boeiend landbouwgebied. Sinds 2010 werd een flink deel van de polder heringericht tot waterberging, roeibaan en natuurgebied. En dat wandelt toch een stuk prettiger. Vergeet niet het gebied van boven te bekijken vanaf de uitkijktoren aan de Slingerkade.

Over meanderende struinpaden tussen rietvelden en kruidenrijk grasland naderen we uiteindelijk Nesselande. Hier heeft men geprobeerd de sfeer van een badplaats met een strand en een boulevard te creëren. En dat is eigenlijk best goed gelukt. Al is de Zevenhuizerplas natuurlijk niet te vergelijken met de Noordzee.

5 – De Wouden van West-IJsselmonde

12,5 kilometer – start: metrostation Zalmplaat – eindpunt: metrostation Rhoon

Wandelaar op een asfaltpad in het Ruigeplaatbos bij Hoogvliet, op een van de bosrijkste wandelingen van de Rijnmond
Het Ruigeplaatbos

Dit is misschien wel de meest bosachtige wandeling die er te maken is in het Rijnmondgebied. Stel je geen uitgestrekte wildernis voor…. Maar toch: deze wandeling voert voor een opvallend groot deel door bossen, bosjes en bosschages.

Na een korte aanlooproute van station Zalmplaat door de gelijknamige nieuwbouwwijk bereiken we de Oude Maas, waar een aantal woontorens van het uitzicht staan te genieten.

En daar is ook het eerste bosje: de Visserijgriend, waar een vlonderpad zich sierlijk doorheen slingert. Bij hoog water is er een drogevoetenroute over de dijk.

Na de Spijkenisserbrug en het jachthaventje van Hoogvliet volgt nog zo’n verwilderd buitendijks gebied: het Ruigeplaatbos. Een 500 meter lange voetgangersbrug voert langs de oevers van de rivier. En bij hoog water zelfs door de rivier maar ook hier is er een drogevoetenalternatief.

Heerlijkheid

Vervolgens voert de route landinwaarts, langs de Heerlijkheid Hoogvliet. Die beschikt over een klein arboretumpje en over een chill hill waar in knalrode kunststof banken genoten kan worden van het uitzicht over Hoogvliet, de industrie en de tussenliggende groenzones.

Door het Bonairepark lopen we langs de voet van een tien meter hoge begroeide geluidswal. Die houdt desondanks niet al het lawaai van de A15 tegen. Maar het kan helpen je in te beelden dat het geluid veroorzaakt wordt door een grote waterval.

We steken een wijkontsluitingsweg over, de Aveling. Voor de echt wanhopigen is hier een McDonald’s, verder is de horeca langs deze route helaas dun gezaaid.

Het Oudelandsepark is opnieuw een enigszins verwilderde groenzone. Op een zeker moment wordt de route een wel heel nauwe groene corridor tussen snelwegen en industrie. Maar houdt moed: na de metrobaan volgt het Valckesteinse Bos. Dit gebied werd ooit bebost als bufferzone tussen de petrochemische industrie van Pernis en de uit hun kluiten wassende dorpen Poortugaal en Rhoon. Na enkele decennia begint het hier toch echt wat te worden: adolescente bossen, afgewisseld met watertjes en hier en daar een overgebleven weiland.

De wandeling eindigt bij het vijftiende eeuwse Kasteel van Rhoon, omringd door een slotgracht en de fraaie Kasteelgaarde.

6 – De groenblauwe slinger

18,7 kilometer – start: metrostation Rodenrijs – eindpunt: metrostation Pijnacker

Natuur- en recreatiegebied de Groenzoom in Lansingerland, met schapen, een voetgangersbrug, een windmolen en kassen, als illustratie bij een artikel over wandelen in Rijnmond
De Groenzoom

Het ooit landelijke gebied tussen Rotterdam en Den Haag is de laatste decennia behoorlijk verstedelijkt. Tja, er loopt natuurlijk niet voor niets een metrolijn. Maar gelukkig werd in de jaren negentig op provinciaal niveau besloten dat de twee steden niet helemaal aan elkaar vast mochten groeien. En zo is deze regio niet alleen bezaaid met oude dorpskernen en nieuwe buitenwijken maar ook met bosjes, landschapsparken en natuurgebieden. Je moet even de weg weten maar er is hier zeker leuk te wandelen.

Net als bij wandeling 4 gaat het eerste stuk van de wandeling door het Annie M.G. Schmidtpark, evenwijdig aan de hogesnelheidslijn. Maar dan buigen we af naar links en komen door het centrum van Berkel, grotendeels bestaand uit nieuwbouw maar wel gebouwd rond een eeuwenoud kerkje. Via de waterrijke, redelijk geslaagde Vinexlocatie Meerpolder komen we bij de zo mogelijk nog waterrijkere Groenzoom.

Floriade

Vervolgens wandelen we bijna ongemerkt de Rijnmond uit. Want de gemeente Lansingerland hoort nog wel bij het bestuurlijk samenwerkingsverband, maar Zoetermeer en Pijnacker/Nootdorp niet. Het Rotterdamse metronetwerk strekt zijn tentakels echter ver uit in noordelijke richting. En ook voor ons wandelaars is er geen reden om ons veel aan te trekken van regiogrenzen.

We slingeren tussen restjes agrarisch landschap en nieuwe natte natuur door naar Zoetermeer. Die stad lopen we via het ene park in en via het andere park uit. Dat laatste park is trouwens het Floriadepark met nog allerlei restanten van de gelijknamige tuinbouwtentoonstelling uit 1992. Het Floriadepark gaat over in het Baleibos. Dat is weliswaar de Veluwe niet maar vooral in de herfst is het wonderschoon.

Als we het bos uitkomen vinden we eerst nog wat boerderijen, kassen en weilanden op onze weg. Tenslotte lopen we door een dorps ogende nieuwbouwwijk naar het eindpunt van de wandeling bij station Pijnacker Centrum.

7 – Broekpolder and friends

20,6 kilometer – start: metrostation Vlaardingen West – eindpunt: metrostation Schiedam

Grote grazers in het gras bij een wandelpad in natuurgebied de Boekpolder bij Vlaardingen
Grote grazerts in de Broekpolder

Vanaf station Vlaardingen West lopen we een paar honderd meter evenwijdig aan de metrobaan en vervolgens door het Vlaardinger Voedselbos (of er rechts omheen als het hek dicht is). Dit gebied ten westen van Vlaardingen heeft een recreatief karakter, met golfbanen, een surfplas en horeca. Aan de overkant van de Krabbeplas zien we, gelukkig op redelijke afstand, de werkzaamheden aan de Blankenburgtunnel.

De route voert over de A20 naar een wat ruiger gebied: de Broekpolder. Ooit was hier een nieuwe woonwijk gepland maar die is er nooit gekomen. In plaats daarvan vinden we hier een afwisselend landschap met stukken bos, open veld en wateren, doorkruist door lage dijkjes en berkenlanen. Pas wel op voor de grote grazerts.

Nadat we de Vlaardingervaart zijn overgestoken volgen we dit water een tijdje in noordelijke richting. Uitspanning Vlietzicht, met zijn terras op het water, is een wel erg verleidelijk rustpunt, ongeveer halverwege de wandeling.

Het Zweedse Park

Vervolgens leidt een slingerend pad door weilanden en over bruggetjes ons door landschapspark Midden-Delfland. We zouden helemaal om de buitenwijken van Schiedam heen kunnen lopen. Maar we maken een shortcut door Sveaparken, het Zweedse Park met het centrale pleintje de ABBAborg. Architectuurpuriteinen is dit wijkje waarschijnlijk een gruwel maar het in in elk geval erg kleurig en verrassend dorps.

Het Anna Lindtpad (om in Zweedse sferen te blijven) brengt ons langs de kerk van de heilige Jacobus en Martinus in het oude dorp Kethel. Na de brug over de Poldervaart volgt het Prinses Beatrixpark, met een enigszins verwaarloosde heemtuin en een kinderboerderij.

De route kan ingekort worden door na 17,8 kilometer op station Schiedam Nieuwland de metro te pakken. Maar het is zeker aan te raden nog even door te lopen naar het historische centrum van Schiedam met zijn grachten en zijn molens. En niet onbelangrijk na twintig kilometer lopen, zijn horeca.

8 – Zeeuwse sferen

19,1 km – start: metrostation De Akkers – eindpunt: metrostation Spijkenisse Centrum

Wandelpad op de Bernisse Spuidijk bij Zuidland op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten
De Bernisse Spuidijk bij Zuidland

Ik weet het: de provincie Zeeland begint pas twee eilanden verderop. Maar toch, als je langs de wereldberoemde walvisstaarten de buitenwijken van Spijkenisse uitwandelt krijgt het landschap onmiskenbaar Zeeuwse trekken. Wijdse polders, akkers en weilanden, zware zeeklei, dijkjes met rijen populieren, knusse dorpjes, grote en kleine molens.

Over een pittoresk landweggetje loopt de route recht op het opvallende witte kerkje van Simonshaven af. Dit verder piepkleine dorpje ligt aan de Bernisse, een oud riviertje dat in de jaren zeventig opgewaardeerd werd tot recreatiegebied, met wat bos op de flanken. Aan de overkant ligt Zuidland, een wat groter dorpje met een mooi pleintje rond een vijver. En een kerktoren die zo scheef staat dat ze er in Pisa nog van zouden opkijken.

Karrespoor

Het pad volgt nog even de Bernisse om dan af te buigen over een karrespoor door de weilanden naar het buurtschap Biert. Dat lijkt me nou een mooie plek voor een horecagelegenheid, maar helaas…

Via een stukje fietspad over de oude trambaan bereiken we de stadsrand van Spijkenisse, dat hier evenwel een erg groen karakter heeft. We lopen door het Mallebos en over de groene oevers van de Vierambachtenboezem en staan in het centrum voor we er erg in hebben.

Dat centrum is er wel enigszins op vooruitgegaan sinds ik hier mijn middelbare schooltijd doorbracht. Het is een op zijn minst interessante combinatie van oude dorpsbebouwing, mislukkingen uit de jaren tachtig en post-moderne reparatiepogingen. En een een tweetal grands projects: de Boekenberg van MVRDV en theater de Stoep van Ben van Berkel. En gelukkig ligt de tijd dat hotel De Keizer de enige vorm van horeca was lang achter ons.

9 – Havens en singels

11,7 km – start: metrostation Blijdorp – eindpunt: metrostation Zuidplein

Historische binnenvaartschepen en moderne pleziervaartuigen op de Voorhaven in Delfshaven, Rotterdam, gezien op een wandeling tussen twee metrostations
De Voorhaven in Delfshaven

De meeste van deze RET-wandelingen zoeken de stadsranden en buitengebieden op. Maar ook in de stad zelf kun je prima wandelen. Deze route loopt van noord naar zuid, laat het centrum links liggen maar voert wel langs vele van Rotterdams havens en singels.

Het begint meteen al fraai in Blijdorp met zijn groene singels en jaren dertig-architectuur. We passeren de oude ingang van Diergaarde Blijdorp, gaan onder de sporen door en komen op nog zo’n mooie groene strook: de Heemraadssingel. Via het ook al best groene Heemraadsplein, een stukje Nieuwe Binnenweg en de Lage Erfbrug komen we bij veruit het schilderachtigste stukje Rotterdam: Delfshaven.

Na de Aelbrechtskolk, de Voorhaven en de Achterhaven volgt een gebiedje dat zich laat lezen als een catalogus van architectuurstijlen, geslaagd en hier en daar wat minder geslaagd, uit verschillende tijdperken. Dan ligt het Lloydkwartier voor ons, tot zo’n 25 jaar geleden en bedrijvig haven- en industriegebied, nu omgevormd tot stadswijk met uitzicht. Via de Schiehaven, Sint Jobshaven en Parkhaven bereiken we stadsicoon de Euromast. Daar kunnen we, dankzij de voetgangsbrug over het Maastunneltrace, ook nog een stukje van Het Park meepikken.

Maastunnel

De veerpont was helaas tijdelijk maar de passage onder de Nieuwe Maas, door de pas gerenoveerde Maastunnel met zijn monumentale roltrappen, is ook zeker een belevenis. Op Zuid aangekomen volgen we eventjes de rivier stroomafwaarts. Na het Dokhavenpark, aangelegd op een ondergrondse waterzuiveringsinstallatie, volgt een verrassing: een rond pleintje met een kerk in het midden, het hart van het oude dorp Charlois.

De Boergoensevliet is weer een mooie groene singel omgeven door wijken uit de jaren 30. De Kromme Zandweg is niet krom en ook geen zandweg. Maar er staan wel een mooie molen en een historisch kasteeltje (huize de Oliphant) aan. Het laatste deel van de wandeling gaat door het Zuiderpark, ook weer rijkelijk voorzien van waterpartijen. Het eindpunt, bij Ahoy, winkelcentrum en metro, was lange tijd een schoolvoorbeeld van totaal mislukte stedebouw. Maar daar wordt aan gewerkt.

10 – Pittige contrasten

22,1 kilometer – start: metrostation Maassluis Centrum – eindpunt: metrostation De Akkers

Fiets- en wandelpad langs het Calandkanaal in het Europoortgebied bij Rotterdam-Rozenburg met op de achtergrond de Calandbrug en het betonnen windscherm
Langs het Calandkanaal

Er zijn nauwelijks grotere contrasten denkbaar dan op deze epische tocht dwars door de Europoort. Grootschalige industrieterreinen en infrastructuur worden gevolgd door schilderachtige dorpjes en kronkelende landweggetjes.

Na een korte wandeling langs de Buitenhaven van Maassluis komen we bij de veerpont (let op: kaartjes zijn alleen verkrijgbaar bij de automaat op de kade). Na een korte overtocht bereiken we Rozenburg, ooit een zelfstandig dorp, sinds enkele jaren een wijk van Rotterdam. We volgen de Nieuwe Waterweg een stukje stroomafwaarts en doorkruisen vervolgens een parkachtig gebiedje aan de rand van Rozenburg.

En dan staan we ineens midden in het Rotterdamse haven- en industriegebied. Een symfonie van beton, staal en asfalt. Een kakafonie van kanalen, bruggen, een tunnel, een snelweg, een spoorlijn, olietanks en windturbines. En niet te vergeten een indrukwekkend sculpturaal windscherm.

Dorpjes

Na de Harmsenbrug, bij aankomst op het eiland Voorne, komen we plotseling in een totaal andere omgeving: de groene, rustige zuidoevers van het Brielse Meer. We lopen achtereenvolgens door drie pittoreske dorpjes: Zwartewaal, Heenvliet en Geervliet. De laatste twee mogen zich officieel “stad” noemen maar daar is tegenwoordig weinig aanleiding meer toe.

We steken de Groene Kruisweg over en vervolgen ons pad over slingerende dijkjes langs akkers en boerderijen tot aan het Mallebos aan de rand van Spijkenisse. Daar kruisen we de route van wandeling 8 en hebben we een keuze. We kunnen rechtdoor voor de laatste anderhalve kilometer van de wandeling naar station De Akkers of linksaf voor een kleine omweg met horecastop in het centrum van Spijkenisse.

11 – Lopen langs waterlopen

13,9 kilometer – startpunt: metrostation Vijfsluizen – eindpunt metrostation Berkel Westpolder

Landweggetje in de dichtbevolkte Rijnmond, tussen drassige weilanden in de Bergboezempolder in Lansingerland met nieuwbouwwijk Berkel Westpolder aan de horizon
Wandelen in de Bergboezempolder

De Rijnmond wordt doorsneden door een ongelofelijk aantal sloten, vaarten, singels, kanalen en rivieren, waarlangs het vaak goed wandelen is. Deze route voert langs een aantal van die waterlopen en heeft een opmerkelijk groen en landelijk karakter.

We beginnen bij het Schiedamse station Vijfsluizen (let op: neem de zuidelijke uitgang (Karel Doormanweg). De omgeving van het station wordt gedomineerd door grootschalige infrastructuur en havenactiviteiten, maar al snel komen we in een heel andere wereld. Via een smal bruggetje passeren we een oud sluisje in de Poldervaart. Die vaart klieft kaarsrecht dwars door het stedelijk gebied van Schiedam. Langs de oevers liggen onder andere een fraai volkstuincomplex, de historische Babbersmolen (de kleinste van de beroemde Schiedamse reuzen) en het grote Beatrixpark.

Na het gehucht Windas lopen we via een wonderlijke brug over de vaart en onder de spoorlijn door het landschapspark Midden-Delfland in. Hier komen we echt buiten de stad: weilanden, watertjes en bosjes bepalen het beeld.

Natuur creëren

Aan het eind van de Poldervaart, bij opnieuw een oud sluisje, buigen we af naar links, langs een andere waterloop: de Delftse Schie. Aan de beide oevers van deze oude veenrivier liggen twee gehuchtjes waar de tijd heeft stilgestaan: Kandelaar en De Zweth. We steken de Schie over via de Kandelaarbrug. Vervolgens doorkruisen de Schiezone, heringericht door Natuurmonumenten met het doel natuur in de polder te creëren.

Even ervaren we wat geluidsoverlast als we onder de A13 doorgaan maar dan lopen we opnieuw de rust in. Langs de Berkelse Zweth hebben we links zicht op natuurgebied de Ackerdijkse Plassen, en rechts op de skyline van Rotterdam.

Ter hoogte van molen De Valk belanden we in een laaggelegen gebied: de Bergboezempolder. Een oud landweggetje voert tussen drassige weilanden door waar de ganzen het goed naar hun zin hebben. De nieuwbouw van de Berkelse Westpolder is dan al aan de horizon verschenen. De laatste waterloop van de wandeling heeft dan ook een heel ander karakter: de Zilvergracht is een niet onaardige imitatie van een stadsgracht met quasi-Oudhollandse grachtenpandjes.

12 – Het lage land

13,2 kilometer – startpunt: metrostation Nesselande – eindpunt: metrostation De Terp

Het Rietveldpark in de Rotterdamse wijk Nesselande met een metrolijn en een hoogspanningsleiding maar ook eilandjes, bruggetjes, steigertjes en wandelpaadjes
Het Rietveldpark: eilandjes en struinpaden

De laaggelegen polders ten oosten van Rotterdam zijn sinds de jaren zestig in rap tempo verstedelijkt. Het is een mozaiek van wijken uit verschillende decennia. Soms op het grondgebied van Rotterdam, soms op dat van de gemeenten Capelle aan den IJssel of Zuidplas; de grenzen lopen nogal chaotisch.

Toch is er in deze super suburb nog wel een mooie, hoofdzakelijk groene wandeling te maken, zoals deze beginnend in Rotterdams voorpost Nesselande. Die vinexwijk wordt in tweeën gedeeld door het Rietveldpark. Door deze langgerekte groene zone lopen ook de metrobaan en een hoogspanningsleiding. Het is een fraai contrast met de struinpaden over bruggetjes en eilandjes die eronder liggen.

We gaan onder de snelweg door en komen door een wat rommelig gebiedje. Een rafelrandje van de stad, zoals dat heet, met onder andere het laatste weiland tussen Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel.

Via het piepkleine Buckeburgpark en de lintbebouwing van de Vrijheidslaan komen we in de oude dorpskern van Nieuwerkerk. Het is een bescheiden klim, want het oude dorp ligt een paar meter hoger dan de omringende wijken. Zo slim waren ze vroeger wel.

Na een rondje om de kerk vervolgen we onze weg langs de ringvaart van de Zuidplaspolder. Het water in de vaart ligt al gauw een meter of vier hoger dan de jaren tachtigwijk links van ons.

Hitland

Bij NS-station Nieuwerkerk zouden we de wandeling kunnen inkorten maar dan is het natuurlijk formeel geen RET-wandeling meer. Bovendien missen we dan het groenste stuk van de wandeling: het Hitland. Dit landschapspark heeft drie gedeeltes. Het noorden, tegen Nieuwerkerk aan, is tamelijk bebost. Het middenstuk, met weilanden en brede sloten, is juist vrij open. Het zuidelijk deel, tegen Capelle aan, is een soort kruising van de twee, een afwisseling van bosjes, veldjes en waterpartijen. Met misschien wel het mooiste en verrassendste deel van de wandeling: een avontuurlijk slingerend pad, over vlonders langs rietkragen en door struikgewas.


Coronawandelingen

Een groot deel van de research voor deze blogpost vond plaats tijdens de diverse corona-lockdowns. Dat leidde ook nog tot een andere serie wandelingen, met een deels overlappend verspreidingsgebied: de corona-wandelingen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Rene schreef:

    Mooi wandelingen. Ga ze zeker een keer bewandelen. Bedankt. En complimenten en succes met je blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.