Wandelen rond de Oosterschelde

Het heeft ons vijfenhalf jaar gekost maar het is gelukt: wandelen rond de Oosterschelde. Op 3 april hebben we het Oosterscheldepad afgerond. In negen etappes van 15 tot 20 kilometer liep ik met vrienden Arie, Bart en Maarten het Lange-Afstands-Wandelpad rondom dit Nationale Park. En hoewel de wandelingen vaak maanden van tevoren gepland waren en in verschillende seizoenen plaatsvonden, hadden we elke keer hetzelfde prachtige weer. Ik ken de Oosterschelde eigenlijk alleen maar als een spiegelgladde zonbeschenen watervlakte.

Een leerproces

Het is interessant om in die ruim vijf jaar de ontwikkeling van mijn fotografie te zien. Toen we begonnen had ik nog een simpel ritsratsklik-cameraatje en had ik nog nooit van HDR gehoord. Inmiddels heb ik mijn geliefde Nikon D5100 en ook op het gebied van compositie, techniek en nabewerking heb ik in die tijd wel het een en ander bijgeleerd. Dat wil niet zeggen dat die oudere foto’s niet meer om aan te zien zijn; ik zou ze alleen niet in mijn webshop zetten.

Etappe 1: Tholen, 20 november 2010

Vanaf het beginpunt het Veerhuis bij Sint Maartensdijk, kun je het eindpunt, Yerseke, aan de overkant van het water zien liggen. Het heeft wel wat tijd en moeite gekost om daar te komen, maar dat was het waard.

Tholen is wat minder druk bezocht dan de meeste andere Zeeuwse eilanden, maar veel Zeeuwser dan dit krijg je het niet: slaperige dorpjes, zware zeeklei, kreken, rietkragen, dijkjes en weggetjes.

Twee wandelaars op een dijk in Tholen, beschenen door de late middagzon
Wandelen rond de Oosterschelde: Tholen

Etappe 2: Sint Philipsland, 27 maart 2011

Geen eiland, in tegenstelling tot de rest van de route. Maar wel een uiterst leeg en bijna verlaten gebied, wat zeker een kwaliteit genoemd mag worden.

Weids landschap op Sint-Philipsland met kreken, rietkragen, akker, velden en een boerderij.
Sint-Philipsland

Etappe 3: Zijpe-Zierikzee, 21 augustus 2011

Eerst even heen en weer varen met het legendarische veer Anna Jacobapolder-Zijpe. Daarna over de dijk langs de zuidoostkust van Schouwen Duiveland, met rechts het polderland en links de Oosterschelde met zijn zandplaten. Aan de horizon wenkt steeds de stompe toren van Zierikzee, een leuk stadje om de traditionele eenvoudige doch voedzame maaltijd te nuttigen.

Grillig gevormde zandbanken op de Oosterschelde, gezien vanaf de dijk van Schouwen-Duiveland tussen Zijpe en Zierikzee
Zandplaten op de Oosterschelde

Etappe 4: Zierikzee-Burgsluis, 30 september 2012

Vanuit Zierikzee leidt het pad eerst nog een flink stuk over de Oosterscheldedijk, om dan wat meer landinwaarts te gaan, tussen plas, dras en andere vormen van nieuwe natuur door. Dat levert voor in het fotoalbum een aantal bijna abstracte schilderijen op.

Nieuwe natuur op Schouwen-Duiveland met eilanden en schiereilanden, deels begroeid.
Nieuwe natuur

Etappe 5: Burgsluis-Wissenkerke, 21 april 2013

Op papier lijkt dit niet het prettigste deel van de route: tien kilometer langs de autoweg over de Oosterscheldekering. Maar het tegendeel is waar: voetgangers en fietsers krijgen alle ruimte. En de enorme schaal van de waterwerken imponeert. Bovendien ligt halverwege de wandeling het voormalig werkeiland Neeltje Jans, waar de route op een verrassende manier overheen kronkelt.

Helmgras op het voormalig werkeiland Neeltje Jans met op de achtergrond een windmolen en de Oosterscheldekering.
De Oosterscheldekering

Etappe 6: Wissenkerke-Zandkreekdam, 6 oktober 2013

Dit traject over de noordkust van Noord-Beveland wandelen we onder wel zeer sfeervolle weersomstandigheden. Langzaam optrekkende mist, bijna volledige windstilte en stevige donderwolken boven de noordelijke horizon zorgen voor een onwerkelijke, bijna buitenaardse sfeer.

Zeilboot op een bijna spiegelgladde Oosterschelde met donderwolken boven de horizon.
Buitenaardse sfeer

Etappe 7: Zandkreekdam-Goes, 4 mei 2014

Hier gaat de route flink landinwaarts, langs het dorpje Wolphaartsdijk. Van de Oosterschelde zien we die dag weinig, van weidse Zeeuwse landschappen met akkers, velden, dijken en bomenrijen des te meer. Aan het eind van de dag een mooie binnenkomst langs het zeer pittoreske haventje van Goes.

Zeeuws landschap met velden, dijken en bomenrijen op Zuid-Beveland in de buurt van Wolphaartsdijk
Bomenrijen

Etappe 8: Goes-Wemeldinge, 12 oktober 2014

Vanuit Goes voert de route de stad uit langs het Havenkanaal en Wilhelminadorp naar de Goese Sas. Vervolgens weer een stuk over de dijk langs de Oosterschelde naar het mooi tussen de boomgaarden gelegen dorpje Kattendijke, om ten slotte, na weer een stuk over de dijk, te eindigen in nog zo’n mooi dorp tussen de boomgaarden: Wemeldinge.

Wandelpad en bomenrij langs het Havenkanaal van Goes op Zuid-Beveland
Langs het kanaal

Etappe 9: Wemeldinge-Yerseke, 3 april 2016

Misschien wel het mooiste traject, in elk geval een van de meest gevarieerde delen van het parcours. Vanaf het haventje van Wemeldinge eerst nog een stuk door de boomgaarden. Vervolgens een klim naar de brug over het kanaal door Zuid-Beveland. Daarna door een eeuwenoud kleinschalig polderlandschap naar Yerseke, met zijn vissershaven en mosselbanken. Op de een of andere manier doet het me aan IJsland denken, misschien ook wel door de temperatuur, die begin april IJslandse zomerwaarden bereikt.

Kleurrijke vissersboten in de haven van Yerseke op een zonnige dag
De haven van Yerseke

Het eindpunt van de route, bij station Kruiningen-Yerseke, naast een industrieterrein, is zeker niet het mooiste plekje op de route. Maar die rechtstreekse treinverbinding met Rotterdam is dan wel weer handig….

UPDATE: na het wandelen rond de Oosterschelde volgde een epische tocht rond een ander groot waterbekken in Zuidwest-Nederland: de Grevelingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.