Digitale waterspiegels

De waterspiegel is eigenlijk de benaming voor het grensvlak tussen land en water. Maar het is niet moeilijk te raden waar het woord vandaan komt. Als golfslag de pret niet bederft heeft water namelijk geweldige spiegelende kwaliteiten. Dat biedt mogelijkheden bij het fotograferen van gebouwen die gelegen zijn aan een waterpartij. Zoals bij deze foto van de Erasmusbrug, reflecterend in het spiegelgladde water van de Nieuwe Maas.

De Erasmusbrug en de Wilhelminapier onder een mooie avondlucht, reflecterend in een digitaal gegenereerde waterspiegel
De Erasmusbrug in een waterspiegel

Golfjes

Maar de Maas is nooit spiegelglad. Ongeveer ter hoogte van Rotterdam botst het rivierwater op de stroming van eb en vloed. Zelfs bij volkomen windstil weer zijn er daarom altijd golven en golfjes. In de praktijk spiegelt de Maas dus nauwelijks meer dan, pakweg, de grasmat in de Kuip of de nieuwe bestrating op de Coolsingel.

Digitaal gegenereerde waterspiegeling van de Hef, de Erasmusbrug en het gebouw van Unilever in de Nieuwe Maas
De Hef, Erasmusbrug en Unilever

Techniek

Maar hoe worden die spiegelfoto’s van de Maas dan gemaakt? Het antwoord is natuurlijk: met wat hulp van de moderne techniek. Met Photoshop bijvoorbeeld of, als je wat meer controle over de golven wilt, met 3ds Max. Een beetje van mezelf en een beetje van Max.

Het voormalige cruiseschip SS Rotterdam en de Euromast, spiegelend in het digitaal gepimpte water van de Maashaven
SS Rotterdam, de Euromast en een digitale Maashaven

Achter de schermen

Onderstaand beeld geeft een kijkje achter, of eigenlijk voor de schermen. Een camera laag boven het digitale wateroppervlak, waarbij de afmetingen en andere eigenschappen van de golven gevarieerd kunnen worden. En daarachter een scherm met het te spiegelen tafereel.

Kijkje achter de schermen bij het maken van een waterspiegel in 3ds Max, met als basis een foto van de Kuip in Rotterdam
Een digitale waterspiegel

Surrealisme

Je kunt het kitsch vinden, of valsspelen. Je kunt er ook over spreken in termen als sfeervol, schilderachtig of surrealistisch. Hoe dan ook, zonder dit soort special effects zouden deze plaatjes niet gemaakt kunnen worden.

Een digitale waterspiegeling van het Noordereiland en de Nieuwe Maas in Rotterdam
Het Noordereiland, de Kop van Zuid en de virtuele Maas

Stationsgracht

Echt grappig wordt het als je met deze techniek gebouwen in het water kunt laten spiegelen die helemaal niet aan het water staan. Zoals het Centraal Station, waarvan een van de bijnamen, de Haaiebek, op deze manier des te beter tot zijn recht komt.

Het Centraal Station in Rotterdam bij zonsondergang, reflecterend in een digitaal gegenereerde waterspiegel.
De Haaiebek aan de virtuele Stationsgracht

Galerie

Ik heb maar meteen een hele serie waterspiegelingen van Rotterdamse iconen gemaakt en daarvoor een speciaal zaaltje ingericht in mijn online galerie. Veertien spiegelbeelden and counting. Kijk er gerust eens rond; er hangen, zoals meestal bij een galerie, prijskaartjes bij maar kijken verplicht tot niets… Verzoekjes voor nieuwe spiegelingen zijn trouwens ook welkom, meld ze in de comments hieronder!

Afbeelding van de Erasmusbrug en de Kop van Zuid in Rotterdam spiegelend in het water van de Nieuwe Maas, ingelijst aan de muur boven de bank in een surrealistische woonkamer onder water
De Erasmusbrug onder water…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.