Herfst in het Waterloopbos

Het Waterloopbos in de Noordoostpolder heeft een post-apocalyptische kwaliteit over zich. Het is alsof er vijftig jaar geleden een nucleaire ramp heeft plaatsgevonden, waarna de natuur zich heeft hersteld. Overal zie je muurtjes, sluisjes, kanaaltjes en vreemde roestige installaties, deels overwoekerd door het bos.

een vervallen muurtje, een waterloop en veel bomen, in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Muurtjes en sluisjes

Waterbouw

De werkelijkheid is, gelukkig, iets minder dramatisch. Dit bos was van 1952 tot 1995 een dependance van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. De talloze waterlopen en vijvers met hun raadselachtige artefacten zijn de overblijfselen van waterbouwkundige schaalmodellen. Het gebied is tegenwoordig een rijksmonument, in beheer bij Natuurmonumenten.

Vijver met oude stalen installaties, in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Raadselachtige artefacten

November

Ik was deze zomer voor het eerst in het Waterloopbos. Toen vond ik het al erg indrukwekkend. Maar een bos is natuurlijk op zijn mooist in de herfst; reden om begin november, in het gezelschap van reisgenoot R., opnieuw naar de polder af te reizen.

Waterloop met kleurrijk bos aan weerszijden, in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Op zijn mooist in de herfst

Depressie

Het was een dag met bijzondere weersomstandigheden: een kleine depressie draaide rondjes boven Nederland en zorgde voor grote plaatselijke verschillen. Helaas lag de Noordoostpolder op de plek waar de klappen vielen: we hebben een uur of twee in de regen door het bos gelopen.

Oude roestige installatie in een vijver in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Roestige installaties

Statief en zonnekap

Maar eigenlijk was dat helemaal niet erg. Het was in elk geval lekker rustig; de horden medefotografen die er deze zomer rondliepen waren thuisgebleven. En de overweldigende kleuren van het gebladerte zorgden er voor dat de foto’s, ondanks het grauwe weer, allesbehalve somber geworden zijn. Mijn ministatiefje was, met sluitertijden oplopend tot vijf seconden, onmisbaar. En een zonnekap wist, in een dubbelrol als regenkap, de meeste druppels uit de buurt van de lens te houden.

Kleine waterval in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Daar bij die waterval

Deltawerk

Het meest monumentale bouwwerk in het bos is het Deltawerk. Deze 240 meter lange betonnen bak is, naar een idee van kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon, gedeeltelijk opengezaagd en daardoor toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Interieur van het Deltawerk, de opengewerkte Deltagoot, in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Het Deltawerk

Korstmos

Een aantal betonelementen zijn gedraaid en gekanteld. In de loop der jaren zal het Deltawerk steeds meer verweerd en door korstmossen bedekt raken. Maar ook nu is het reusachtige bouwsel, gelegen in zijn spiegelvijver op een grote open plek in het bos, al zeer fotogeniek.

Het Deltawerk, de opengezaagde betonconstructie in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Gedraaid en gekanteld

Praktisch

Wat praktische informatie voor bloglezers die ook een een kijkje willen nemen in dit bijzondere natuurgebied: het officiële adres van het Waterloopbos is Voorsterweg 34 in Marknesse. De bus van Zwolle naar Emmeloord stopt bij bushalte Voorsterweg, gelegen aan de rand van het bos.

Sfeerrijk novemberbeeld met gevallen blaadjes, een spiegelende vijver en grillige bomen in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Kleurrijke beelden ondanks het grijze weer…

Spijs en drank

En niet onbelangrijk: er is horeca. Bezoekerscentrum/restaurant Het Proeflab is zeven dagen in de week geopend. Dan moet het alleen niet in zijn geheel zijn afgehuurd voor een bruiloft, zoals tijdens ons bezoek. Maar in dat geval is café Saantje, in het nabijgelegen en tamelijk schilderachtige Vollenhove, een goed alternatief.

Gerestaureerde installatie in een vijver met blaadjes, in het Waterloopbos in de Noordoostpolder op een regenachtige dag in de herfst
Gerestaureerd schaalmodel

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.