Weerzien met Mars

Een paar weken geleden kreeg ik een mail van iemand die me vroeg of hij Modified Mars mocht gebruiken als achtergrond voor een roman. Modified Mars is een project dat ik acht jaar geleden bedacht en dat gewijd is aan het terraformen van de, nu nog, Rode Planeet.

Modified Mars Terraforming Animation

Aardvorming

Eerst een korte uitleg voor wie zelden of nooit science-fiction leest. Terraforming (letterlijk aardvorming) is het zodanig aanpassen van een planeet dat Aardse organismen, waaronder ook mensen, er kunnen gedijen. Terraformers zijn vooral geinteresseerd in Mars vanwege een aantal redenen. De planeet is niet te groot, niet te klein, niet te ver van de zon maar ook niet te dichtbij en een dag duurt er maar een fractie langer dan op Aarde.

Science-fiction, inderdaad. Maar bedenk wel dat de telefoontjes waar we nu mee bellen tien jaar geleden ook science-fiction waren. En over tien jaar zijn het waarschijnlijk museumstukken.

Er is geen Star Trek-technologie voor nodig om een planeet te terraformen. Sterker nog: met 19e eeuwse technologie kom je ook een heel eind. Hoewel sommige mensen nog in de ontkenningsfase zitten lijkt het erop dat we ongewild onze eigen planeet behoorlijk aan het aanpassen zijn. En waar het broeikaseffect op Aarde rampzalige gevolgen kan hebben zou Mars er van op kunnen knappen.

Beeld vanuit de ruimte van een geterraformeerd Mars, met de Noordelijke Oceaan en de Noordpool, Kasei Vallis, Valles Marineris, Arabia Terra en het hoogland van Tharsis, met een achtergrond van sterren
Modified Mars

Toerisme

Als het over terraforming gaat verzeil je al snel in ethische discussies of het wel mag, “voor God spelen”. Met Modified Mars wilde ik me verre houden van dat ietwat premature debat. Ik wilde vooral onderzoeken hoe dat geterraformeerde Mars er uit zou zien, wat voor interessante plekken er zouden ontstaan. Laat ik het de toeristische invalshoek noemen.

Ik maakte een kaart, gebaseerd op de werkelijke topografie van het bestaande Mars. Ik koos een hoogtelijn die een mooie kustlijn zou vormen en probeerde te bedenken wat voor klimaat- en vegetatiezones er zouden ontstaan. En ik verzon er een toekomstige geschiedenis bij waarin de Aardse mogendheden het niet kunnen na laten een stukje van de planeet voor zichzelf op te eisen. Tot slot bedacht ik een set plaatsnamen, geïnspireerd op hoe het in Amerika gegaan is: een mengsel van namen uit de oude en de nieuwe wereld en van namen die uit de lucht lijken te zijn gevallen.

Ik claimde een domeinnaam, www.modifiedmars.com en zette daar het resultaat van mijn arbeid op. Vervolgens kwamen er weer andere projecten die mijn aandacht vroegen waardoor ik Modified Mars bijna vergat. Het leek ook niet echt storm te lopen. Slechts heel af en toe kreeg ik een mailtje, zoals laatst van degene die er een roman over wil schrijven.

Dat laatste mailtje was aanleiding voor me om me er toch weer eens in te gaan verdiepen. En eigenlijk valt het ook niet echt tegen met de belangstelling. Ik krijg op Modified Mars meer bezoekers dan m’n bedrijfswebsite die ik zo enthousiast aan het promoten ben. En in de giftshop blijk ik af en toe wat te verkopen. Net genoeg voor een paar rondjes in de kroeg, maar toch.

Als een website zonder enige vorm van promotie toch een publiek opbouwt, moet er meer inzitten als ik er weer eens wat werk instop. En dat ben ik de laatste weken aan het doen: een nieuwe look, een twitter-account en nieuwe “Marschandising” in de giftshop. Ondertussen begin ik toch ook wel erg nieuwsgierig te worden naar die roman.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.