Weerzien met Venlo: reconstructie van de vesting

Dit plaat je is eigenlijk bijvangst bij het project Koninginneplein Venlo. In de glaspanelen die daar gebruikt zijn als balustrade is een afbeelding verwerkt van de Venlose vestingwerken die ooit op die plek lagen. Om het ontwerp voor die panelen te kunnen tekenen maakte ik een 3d-model van de middeleeuwse stad met zijn indrukwekkende stelsel van muren, waterpartijen, torens en poorten. Later bedacht ik me dat ik dat model ook wel eens in 3ds max kon bewerken. Dit vogelvluchtperspectief was het resultaat.

De kleuren van Blaeu

Het 3d-model is gebaseerd op de kaart van Joan Blaeu uit 1649. Ook de kleuren zijn door die historische prent geïnspireerd. Helaas is er tegenwoordig niet zoveel meer te zien van die rijke geschiedenis; behalve natuurlijk in de glaspanelen op het Koninginneplein.

Tekening van de vestingwerken en de stad Venlo in de 17e eeuw, gebaseerd op de kaart uit de atlas van Joan Blaeu
vesting venlo

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 21. november 2017

    […] deze plek bevonden zich ooit de vestingwerken van Venlo. Die indrukwekkende vesting vormde de inspiratiebron voor het ontwerp. De prints op de […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *