Weerzien met Venlo: reconstructie van de vesting

Het plaatje, verderop op deze pagina, van de vesting Venlo is eigenlijk bijvangst bij het project Koninginneplein. In dienst van Royal HaskoningDHV maakte ik, samen met collega Mari Baauw, het ontwerp voor de glaspanelen in de balustrade. De panelen aan de stadszijde tonen de Venlose vestingwerken die ooit op deze plek lagen. Aan de andere zijde zijn de legers te zien die keer op keer hebben geprobeerd die vesting in te nemen. Langs de wandelroute vanaf het station naar de binnenstad staan in de borstwering de jaartallen van de vele veldslagen uit de geschiedenis van Venlo.

De vesting Venlo op de glaspanelen

3d-model

Om het ontwerp voor de vestingpanelen panelen te tekenen maakte ik een 3d-model van de middeleeuwse stad met zijn indrukwekkende stelsel van muren, waterpartijen, torens en poorten. Dat model diende als basis voor de zwartwitprints op het glas.

3d-model van de historische vestingwerken van Venlo, gerenderd in koper
3d-model van de vesting Venlo, gerenderd in koper

De kleuren van Blaeu

Later bedacht ik me dat ik dat model ook wel eens in 3ds max kon bewerken. Het onderstaande vogelvluchtperspectief van de vesting Venlo was het resultaat. Het 3d-model is gebaseerd op de kaart van Joan Blaeu uit 1649. Ook de kleuren zijn door die historische prent geïnspireerd.

Tekening van de vestingwerken en de stad Venlo in de 17e eeuw, gebaseerd op de kaart uit de atlas van Joan Blaeu
De vesting Venlo, in de kleuren van Blaeu

Sloop

Tot ver in de negentiende eeuw was Venlo omringd door zijn vestingwerken. Maar de voor aanleg van spoorlijnen werden daar al grote delen van gesloopt. Andere ruimteclaims van de uitdijende stad deden de rest. Bij de laatste veldslag, in 1945, werd bovendien een groot deel van de oude binnenstad verwoest.

Helaas is er daardoor tegenwoordig niet zoveel meer te zien van de rijke geschiedenis van de vesting Venlo. Behalve natuurlijk in de glaspanelen op het Koninginneplein.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.