De wereld in een waterspiegel

Onder de juiste omstandigheden – niet te veel golfslag, maar ook zeker niet te weinig – krijgt water magische eigenschappen. Het woord zegt het al: waterspiegel. Objecten worden vervormd tot ze nog net herkenbaar zijn, of net niet meer. In het ideale geval ontstaat een soort impressionistisch olieverfachtig schilderij.

Verspiegelingen

Ik schreef eerder over de verspiegelingen van Rotterdamse gebouwen in de oude havenbekkens. Hier is een andere invulling van het idee: een waterspiegelwereldkaart.

Wereldkaart gespiegeld in een reflecterend en licht golvend wateroppervlak
De Waterspiegelwereldkaart

3ds Max

Hoe maak je een waterspiegel? Je kunt natuurlijk een wateroppervlak uitzoeken en wachten op de juiste weersomstandigheden. Of je kunt een digitale waterspiegel maken.

Dat is redelijk eenvoudig, zoals de onderstaande opstelling in mijn favoriete renderprogramma 3ds Max laat zien. Een te spiegelen object, een watervlakte en een camera, meer heb je niet nodig.

Opzet van een camera en een reflecterend en licht golvend wateroppervlak om een afbeelding, in dit geval een wereldkaart in te spiegelen
The making of een waterspiegel

Europa

En als je toch zo’n waterspiegel gemaakt hebt hoeft het niet bij die ene wereldkaart te blijven. Ik heb een aantal werelddelen apart gespiegeld, waaronder ons eigen continent Europa. Dat is eigenlijk gewoon een schiereilandje dat vastzit aan Azie, maar da’s een ander verhaal.

Kaart van Europa gespiegeld in een reflecterend en licht golvend wateroppervlak
Waterspiegeling van Europa

Behang

Voor de navigatie heb je, door al die vervormingen, weinig aan zo’n waterspiegelkaart. Maar als wanddecoratie doet-ie het prima. Zeker, zoals hieronder, geprint op wandvullend fotobehang.

Woonkamer met op de wand foto behang met de waterspiegel-wereldkaart
Waterspiegel aan de muur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.