Een wereldkaart van glas in lood

Ik heb al heel wat bijzondere kaarten gemaakt maar een wereldkaart van glas in lood was daar nog niet bij. Onze planeet figureerde wel in het virtuele glas-in-loodraam dat ik maakte van de beroemde Earthrise-foto, maar dat is toch wat anders. Hoogste tijd om deze leemte in de collectie op te vullen. Zie hier het resultaat.

Een digitaal vervaardigde wereldkaart opgebouwd uit 1440 stukjes gekleurd virtueel glas
Wereldkaart glas in lood

Virtueel glas

De kaart is opgebouwd uit 1440 stukjes gekleurd glas. Virtueel glas uiteraard want dit kunstwerk is helemaal gemaakt met behulp van Photoshop en een toefje Autocad.

Ondanks de abstractie blijven de elementen die onze wereld zo mooi maken goed zichtbaar: de oceanen en ijskappen, de wouden en de woestijnen.

Slaapkamer met aan de muur de wereldkaart in glas en lood gevat in een zwarte houten lijst
Het raam komt het best tot zijn recht in een zwart lijst

Lengte en breedtegraden

Ik heb de verleiding weerstaan de kaart ingewikkelder te maken dan nodig is. Het lood valt simpelweg samen met de lengte- en breedtegraden: in de oost-westrichting om de vijf, in de noord-zuidrichting om de tien graden. Als enige frivoliteit zijn verder de keerkringen en de poolcirkels weergegeven als een stippellijn. En voor de evenaar heb ik uiteraard een iets dikker stuk virtueel lood gebruikt.

Detail van een digitaal gemaakte wereldkaart in glas en lood, met Europa, Noord-Afrika, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan
Inzoomen op Afrika en Europa

Inzoomen

Als we inzoomen neemt de abstractie toe. Maar een kenner herkent hieronder natuurlijk moeiteloos Europa, Noord-Afrika, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Nederland, het land waar deze kaart gemaakt werd, is op dit schaalniveau niet meer te onderscheiden. Ergens bovenaan in het groene vlak, midden in de tweede rij van boven, schat ik.

Museumachtige ruimte met in een groot raam een wereldkaart opgebouwd uit 1440 stukjes gekleurd glas, met de meridianen en breedtegraden in lood

Glad in lood in het museum

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.