Een wereldkaart in de kleuren van de regenboog

De regenboog-wereldkaart die ik presenteer in deze blogpost is een direct gevolg van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Een toernooi dat al snel ontaardde in een kampioenschap statements maken. Dat was natuurlijk vooral de schuld van de Fifa, die “politieke” uitingen als de OneLove-band verbood op straffe van een gele kaart. En van het organisatiecomité dat ieder lapje textiel met regenboogkleuren uit de stadions bande.

Wereldkaart in regenboogkleuren gebaseerd op het reliëf van onze planeet
Een wereldkaart in regenboogkleuren

Regenboogvlaggen

Het is niet vreemd dat de regenboog van oudsher tot de verbeelding spreekt. Het is een mooi en toch ongevaarlijk natuurverschijnsel dat bovendien enigszins zeldzaam en vluchtig is. In de loop der eeuwen zijn regenboogvlaggen dan ook gebruikt door zeer uiteenlopende groepen: de Inca’s, de Duitse boeren in de 16e eeuw, de vredesbeweging, Greenpeace.

Een regenboog achter de Hallgrimskirkja, de iconische kerk in het centrum van Reykjavik, IJsland
Een regenboog in Reykjavik

Hoop

Grappig genoeg werd de regenboog ook een tijdlang als symbool gebruikt door evangelische christenen. Oudere jongeren herinneren zich nog wel de stickers met “Er is hoop”. Je ziet ze tegenwoordig nog maar zeer zelden.

De regenboogkleuren van de Pride-vlag, geschilderd op het asfalt op de Skólavörðustígur in het centrum van Reykjavik, IJsland
Nog een regenboog in Reykjavik

Pride

Maar sinds het eind van de jaren zeventig wordt de regenboog vooral geassocieerd met de strijd van homo’s, lesbiennes, trangenders en aanverwante groepen voor gelijkwaardigheid. De Pridevlag werd ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker en had oorspronkelijk acht kleuren. Om praktische redenen bleven er uiteindelijk de zes over die tegenwoordig gebruikt worden: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

Regenboogvlaggen aan de gevel van de Bijenkorf tijdens Rotterdam Pride
Regenboogvlaggen tijdens Rotterdam Pride

OneLove

De OneLove-band waar tijdens het WK zoveel om te doen was, heeft weer een andere kleurencombinatie: rood, zwart, groen, roze, geel en blauw. Niet echt regenboogkleuren, niet in die volgorde tenminste. Maar het idee is hetzelfde: het recht van iedereen om zichzelf te zijn, ongeacht huidskleur, afkomst, seksuele voorkeur of gender.

Artist impression van een Jupiter-achtige exoplaneet in de kleuren van de regenboog van de Pride-vlag
Een exoplaneet in Pride-kleuren

Qatar

Wat kan je daar nou op tegen hebben, zou je denken. Toch wilde men in Qatar geen regenbogen of andere uitingen van diversiteit in de stadions hebben. Maar het zou flauw zijn alleen de Qatari daar op aan te kijken. Ook in de rest van de wereld menen nog heel veel mensen het recht te hebben te bepalen hoe anderen hun leven inrichten.

Een reliëfkaart van de aarde in grijstinten verandert in een wereldkaart in de kleuren van de regenboog
Van grijstinten naar regenboogkleuren

Wereldkaart

Aangezien ik zelf enige affiniteit heb met de b in lgbti voelde ik de sterke behoefte om tussen de wedstrijden door ook een statement te maken. En wat doe je dan als cartograaf? Een wereldkaart maken natuurlijk. In regenboogkleuren.

Werk in uitvoering van een wereldkaart in regenboogkleuren met verschillende instellingen in het gradient editor-venster in Photoshop
Evenredige en gewogen verdeling

Pride-kleuren

Ik heb de grijstinten op de hoogtekaart van onze planeet “vertaald” naar de zes kleuren van de Pridevlag. Paars is het laagland, rood is het hooggebergte. De verdeling is niet helemaal evenredig. Echt hoge gebieden zijn zeldzaam op de aardbol. Ik heb diverse schuifjes daarom een stukje naar links gezet om te voorkomen dat het blauw en paars de boventoon zou voeren.

Detail van een wereldkaart in regenboogkleuren met onder andere de Himalaya en wijde omgeving
De kuilen van Azië

Reliëf

Behalve de ideële aspecten vind ik de kleurencombinatie ook gewoon mooi om naar te kijken. Daarnaast levert de kaart ook een bijdrage aan onze kennis van het reliëf op onze planeet. In elk geval een bijdrage aan mijn kennis. Zo had ik me eigenlijk nooit gerealiseerd dat een groot deel van zuidelijk Afrika vrij hoog ligt. En dat de Sahara geen saaie vlakte is maar over een paar interessante bergketens beschikt. Dat de westkant van het Arabisch schiereiland veel hoger is dan de oostkant. Dat er in Azië een paar grote kuilen zitten: gebieden die veel lager liggen dan al het land eromheen.

Ingelijste print van een wereldkaart in de regenboogkleuren van de pride-vlag
Regenboogwereldkaart aan de muur

Onder water

Overigens vallen de paarse gebieden ook min of meer samen met het land dat onder water loopt als alle poolkappen smelten. Waaronder Qatar. En Nederland. Maar dat is weer een ander verhaal.

Interieur van een cyberpunk-ruimteschip met aan de muur een print van een planeet in regenboogkleuren en achter een grote patrijspoort dezelfde gasreus
Regenboogkleuren in een cyberpunk-ruimteschip

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.