Een wereldkaart in sloophout

De sloophoutprovinciekaart van Nederland was in 2018 het meest verkochte werk in mijn Werk aan de Muur-webwinkel. Dat wil nou ook weer niet zeggen dat de kaart in honderden huiskamers aan de muur hangt, maar het is toch wel een bescheiden succes voor dit stukje virtuele recycling.

De sloophoutkaart van Nederland aan de muur in een kamer boven een werktafel
De sloophoutprovinciekaart van Nederland aan de muur

De wereld

Een wereldkaart in sloophout kon natuurlijk niet uitblijven en inderdaad: hier is-ie dan… Net als de Nederlandse kaart gerenderd in 3DS Max met gebruik van digitaal steigerhout, multiplex, planken, latten, vloerdelen en roestige spijkers.

De kleuren en texturen zijn vrij willekeurig gekozen. Hoewel: die sneeuw/verfresten op Antarctica zijn natuurlijk niet helemaal toevallig.

Wereldkaart, opgebouwd uit sloophout: oude planken, vloerdelen, multiplex en ander gerecycled materiaal
Een wereldkaart van sloophout

Europa

Ook deze wereldkaart is natuurlijk weer te koop op aluminium, acrylglas, canvas, xpozer, fotopapier, hout, staal, acoustisch doek en behang. Als-ie het net zo goed gaat doen als z’n Nederlandse voorganger, ga ik ook een sloophoutkaart van Europa maken. Dat wordt trouwens nog een flinke klus, met al die kleine landjes.

Detail van de wereldkaart, opgebouwd uit sloophout: oude planken, vloerdelen, multiplex en ander gerecycled materiaal met de gebieden rond de Middellandse Zee
Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten in sloophout

The making of

De volgende video laat zien hoe de verschillende delen van de kaart aan de muur gespijkerd werden. Of nou ja, hoe dat gegaan zou zijn als het echt sloophout was in plaats van digitaal schroot. Zorg wel dat het geluid aanstaat, daar wordt het filmpje wel leuker van…

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 20. december 2020

    […] van de wereldkaarten zijn gemaakt van bijzondere (virtuele) materialen: sloophout, kroonkurken, koffiebonen, glas in lood. Vooral de kaarten gemaakt van wc-rollen en mondkapjes […]

  2. 5. januari 2021

    […] wereldkaart van sloophout komt er overigens ook aan. Maar daar speelt het uitsnede-vraagstuk eigenlijk geen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *