• Niet gecategoriseerd

Graffiti en koffiebonen: twee nieuwe wereldkaarten

Wat hebben graffiti en koffie met elkaar te maken? Weinig, vermoed ik, behalve dat de doorsnee street artist ook wel eens een espresso of latte zal nuttigen. En dat ze beide de inspiratie vormden voor een wereldkaart.

Ingelijste print van een wereldkaart als street art / graffiti-kunstwerk, in een "urban" omgeving
Graffitiwereldkaart in een “urban” omgeving

Cartograffiti

Min of meer tegelijkertijd heb ik de laatste hand gelegd aan de wereldkaart koffiebonen en de wereldkaart graffiti. Het zijn twee kaarten geworden met een totaal verschillende look and feel. Ze zijn ook op heel verschillende manieren gemaakt, maar ze hebben één ding gemeen: ik begon er aan in de verwachting ze in een of twee dagen af te hebben maar uiteindelijk duurde het weken voor ik er helemaal tevreden over was.

Hieronder ben ik met een spuitbus bezig aan de finishing touch van kaart nummer 1: de graffitiwereldkaart:

Met behulp van Photoshop in scene gezette actiefoto van de auteur werkend aan een graffiti-wereldkaart op een muur van tien bij vijf meter.
De finishing touch

Virtuele straatkunst

De foto is uiteraard in scene gezet, net zoals het hele stuk street art virtueel is. De kaart is helemaal in Photoshop gemaakt; in het echt zou het werk een muur van tien bij vijf meter vullen.

Virtuele street art: een in Photoshop gemaakte graffiti-wereldkaart op een digitale bakstenen muur van 10 bij 5 meter.
De wereld als street art

Feyenoordherbie

Het is bijzonder jammer dat street art-kenner Herman Roelofs, alias @Feyenoordherbie, alias ROE, alias Herminator, deze kaart niet meer heeft kunnen zien. Herman was jarenlang mijn collega bij VHP. De laatste jaren maakte hij naam als kenner en fotograaf van graffiti; hij reisde stad en land af om nieuw werk op de foto te zetten en kende veel street artists persoonlijk. Door hem ben ik anders naar graffiti gaan kijken.

Like

Ik ben benieuwd wat Herman van deze wereldkaart gevonden zou hebben (ik vermoed iets als: leuk, BLO, maar nu op een echte muur graag…) Enfin, je kunt niet helemaal uitsluiten dat hij ergens op een wolk naar Springsteen zit te luisteren en er toch een like voor over heeft in een hiernamaalse variant van Facebook. Ik hoop het maar.

Detail of a virtual graffiti world map showing the Caribean and part of North and South America
Cuba en wijde omgeving

Koffie

Wereldkaart gemaakt in Photoshop van duizenden digitale koffiebonen op een virtueel houten tafelblad
Een wereldkaart van koffiebonen

Van een heel andere orde is de koffiebonenwereldkaart zoals die hieronder te zien is. Een ode aan een van mijn favoriete dranken; vermoedelijk ook de favoriet van zo’n 80 % van de wereldbevolking.

Op deze kaart worden de continenten gevormd door 7614 koffiebonen (jazeker, ik heb ze geteld!), zorgvuldig gerangschikt op een houten tafelblad. Ook deze bonen zijn natuurlijk niet echt: bonen verliezen hun smaak vrij snel als ze op zo’n tafel liggen en dat zou zonde zijn, nietwaar?

Door de bonen het bos zien

Deze bonen zijn gemodelleerd in Autocad en vervolgens gerangschikt en gerenderd in 3ds max. Ik kreeg bij dat rangschikken wat hulp van een plug-in genaamd Forest Pack. Inderdaad, eigenlijk bedoeld voor het visualiseren van bossen en andere biotopen, maar ook geschikt voor deze specifieke klus.

Bonen schuiven

Helaas lukte het met Forest Pack niet alles precies op zijn plek te krijgen; ik was uiteindelijk nog heel wat uurtjes zoet met bonen schuiven. Ik was eigenlijk van plan er een serie van te maken: de wereld, Europa, Nederland, Rotterdam. Maar ik wacht eerst de reacties op deze wereldkaart maar eens af.

Detailopname van een digitale wereldkaart gemaakt van koffiebonen op een houten tafelblad
Koffiebonen op een houten vloer

Op de mok

En natuurlijk doet deze kaart het ook heel leuk als koffiemok, vandaar dat ik ‘m ook in mijn webshop bij Pixels.com heb gezet. Hier is-ie dan, de koffiebonenwereldkaartkoffiemok. Jazeker, dat is in het Nederlands één woord. Klik gerust op de mok voor meer informatie.

Koffiemok met daarop een wereldkaart gemaakt van koffiebonen op een houten tafelblad.
Lekker bakkie

Aan de muur

En verder zijn de graffiti- en koffiebonenkaart natuurlijk ook toegevoegd aan het groeiende assortiment van mijn Werk aan de Muur-kaartenwinkel:

Moderne keuken met kookeiland, uitzicht op Rotterdam, koffiezetapparaat en op de muur de Wereldkaart Koffiebonen
De Koffiebonenwereldkaart als behang

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.