Werk in de kerk

De afgelopen anderhalve week ben ik in Watford, Engeland geweest, om mijn diensten te verlenen bij het ontwerp voor de herinrichting van St.Mary’s Church. Een prachtig, achthonderd jaar oud kerkgebouw, gebouwd met de kenmerkende flintstone die je zo vaak ziet in deze omgeving:

De achterzijde van St.Mary's church in Watford, een 800 jaar oud kerkgebouw opgetrokken uit de karakteristieke flintstone

Welkom

Ook van binnen is de kerk fraai, maar tegelijk een beetje onpraktisch en weinig flexibel in het gebruik. Al enige tijd zijn er plannen om de kerk opener, toegankelijker, meer “welcoming” te maken. Nu lijkt dat er eindelijk van te komen.

Interieurbeeld van de bestaande situatie in St.Mary's church in Watford met kerkbanken en rode tapijten

De verbouwing van het koor

Mijn werk betrof vooral het zogenaamde chancel, oftewel het koor van de kerk, het gebied achter de preekstoel. Op dit moment is dat een sfeervolle ruimte met mooie, door houtsnijwerk versierde, kerkbanken die echter nooit gebruikt wordt. Het kerkbestuur wil het koor graag herinrichten, maar dat ligt gevoelig.

Foto van het koor in St.Mary's church in Watford in de huidige situatie

De beelden die ik gemaakt heb zijn vooral bedoeld om te laten zien dat het mogelijk is de ruimte zodanig te verbouwen dat het grootste deel van het houtsnijwerk bewaard kan blijven. Verder tonen de plaatjes dat de herinrichting ook echt een beter bruikbare ruimte oplevert:

Het koor van St.Mary's church in Watford na de verbouwing met behoud van een aantal historische elementen als de preekstoel en de vicar's seats

Photoshop

De beelden zijn een combinatie van 3d en 2d. Alle nieuwe elementen zijn gemodelleerd maar omdat het zo goed als onmogelijk is houtsnijwerk en ander kunstwerk realistisch te modelleren, is er vooral veel werk gaan zitten in het photoshoppen van de foto’s:

Interieurbeel van St.Mary's church in Watford, met stenen vloer, gezien in de richting van het koor

Tapijt, steen of hout?

Natuurlijk is deze manier van werken ook erg geschikt om te experimenteren met verschillende materialen vloerbedekking, die een zeer grote invloed hebben op de sfeer van de ruimte:

Animatie van het koor van St.Mary's church in Watford met varianten voor de vloerbedekking als steen, hout en tapijt

De verlaging van de retabel

Een speciaal punt van aandacht vormde het reredos (in het Nederlands: de retabel) oftewel het tableau met de kruisiging, helemaal achterin de kerk. Het plan was aanvankelijk dat kunstwerk een stukje te laten zakken om het glas-in-loodraam helemaal zichtbaar te maken. Dat bleek echter meer problemen te creëren dan op te lossen, niet in het minst omdat het raam ter plaatse van het reredos helemaal geen afbeeldingen bleek te bevatten. Daarom werd een simpeler set van ingrepen bedacht waarmee achter in de kerk zowel kruisiging, opstanding als hemelvaart een plaats krijgen: betere verlichting, een nieuw altaarkleed, en een passende tekst uit het evangelie van Matheus.

Interieur van St.Mary's church in Watford met het tableau gewijd aan de kruisiging

Als volgende stap zal het ontwerp, met de door mij gemaakte beelden, in maart worden voorgelegd aan de interne monumentencommissie van de Anglicaanse kerk. Als die een positief advies uitbrengt, is het voornamelijk nog een kwestie van fondsenwerving. De hoop en verwachting is dat ik ergens in 2016 terug kan komen om mijn plaatjes te vergelijken met het uiteindelijke resultaat.

UPDATE: Mijn werk werd zo op prijs gesteld dat de kerkeraad me enkele weken later vroeg nogmaals naar Watford te komen om ook de voorgestelde veranderingen in de kerkzaal zelf te visualiseren.

Frans Blok

Mijn werk bevindt zich in het grensgebied van fotografie, schilderkunst, computervisuals en grafisch ontwerp. Met mijn bedrijf 3Develop doe ik werk in opdracht maar dezelfde technieken, vaardigheden en software zet ik ook in voor het maken van vrij werk.Ik ben van oorsprong architect en ik woon in Rotterdam, vandaar dat de architectuur en de geschiedenis van die stad een belangrijke inspiratiebron vormen. Maar ook reizen naar onder andere IJsland en Groot-Brittannië, of wandelingen in Nederland, leveren veel materiaal op. Ontdekken en verbeelden, het zien en laten zien van kwaliteit en schoonheid, daar gaat het om in mijn werk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam-controle: *