De winter van 2014: twee dagen sneeuw, ijs en blubber

En zo werd het toch nog een witte Kerst in Rotterdam. Nou ja, bijna dan, want het eerste sneeuwvlokje viel iets na middernacht op 27 december. Maar dat voelde toch een beetje als Derde Kerstdag. Het was het begin van een winter die twee dagen duurde. Echt streng is anders maar er is nu al meer sneeuw gevallen dan de hele vorige winter. En het was genoeg om een paar mooie foto’s toe te voegen aan mijn collectie Winter in Rotterdam.

Die eerste dag was de temperatuur net boven het vriespunt waardoor er vooral veel blubber lag in de stad. Maar ook daar kun je mooie foto’s van maken. Dit is de, enigszins moeilijk begaanbare, brug in het Museumpark:

De brug in het Museumpark bij de Kunsthal in Rotterdam op een winterdag met half gesmolten en weer opgevroren sneeuw
Blubber op de brug

Bevroren blubber

Die nacht werd het flink koud en de volgende ochtend was alle blubber bevroren; de stad was veranderd in een ijsbaan. Het was de moeite waard op deze zondag niet al te laat op te staan: de lage zon zorgde voor een prachtig licht, zoals hier bij het Nieuwe Instituut, ook al in het Museumpark:

Het Museumpark en het Nieuwe Instituut in Rotterdam op een winterdag, met zonnestralen die reflecteren op een spiegelwand en terugkaatsen op het besneeuwde oppervlak van het asfaltplein
IJs in het Museumpark

Ook het volgende park, simpelweg Het Park geheten, lag er wonderschoon bij:

Een lage zon schijnt door de bomen over het besneeuwde Park in Rotterdam
Special effects in Het Park

IJsland in Rotterdam

De laatste foto die ik wil delen, maakte ik bij de Veerhaven. Die foto ging bijna viraal op Facebook en Twitter. Als je niet beter wist zou je denken dat het IJsland was. Maar het is toch echt het centrum van Rotterdam, zorgvuldig om alle hoogbouw heen gefotografeerd:

De Veerhaven in Rotterdam op een winterdag, met zeilboten en een drijvend houten havenkantoor
Veerhaven in IJslandse sferen

Andere winters uit het recente verleden: ’16/’17’17/’18’18/’19’20/’21

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.