Ontwerp van een tiny woonboot: het Blokje van Blok

Een jaar geleden maakte ik het ontwerp voor het Blok van Blok, een soort tiny house extra large. Een compacte woning voor avontuurlijke stedelingen, te plaatsen op daken van hoge gebouwen. Dat Blok kreeg onlangs gezelschap van een Blokje, een ontwerp voor een tiny woonboot.

Een van de reacties die ik kreeg op het Blok: het is niet echt een tiny house. Daarvoor schijnt een officieuze bovengrens te bestaan van 50 vierkante meter. Het Blok is weliswaar compact te noemen maar heeft toch nog altijd een vloeroppervlak van 65 vierkante meter. Zou er een kleinere variant mogelijk zijn die wel binnen die 50 m²-norm valt?

Schematische tekening van een kubusvormig tiny house gebaseerd op twee, anderhalve en één verdieping(en)
Twee, anderhalve en één verdieping(en)

Mini

De afmetingen van het Blok zijn gebaseerd op de twee verdiepingshoogten die ik erin wilde hebben. Uit die hoogte volgt automatisch de lengte en de breedte, zo gaat dat nou eenmaal bij kubussen.

Een miniblokje dat volgens dezelfde logica gebaseerd is op één verdiepingshoogte wordt wel erg tiny: 2,6 meter in het vierkant. En dat levert krap 7 vierkante meter vloeroppervlak op. Minder dan de gemiddelde partytent.

Doorsnede van het Blokje van Blok, een drijvend tiny house, met de woonkamer en de entree
Doorsnede over woonkamer en entree

Hoogslaper

Een kubus gebaseerd op anderhalve verdiepingshoogte levert wel een levensvatbaar tiny house op. Die halve verdieping biedt ruimte voor een hoogslaper en bergruimte. En verder is het ook wel fijn om plaatselijk wat extra hoogte te hebben, zeker in combinatie met een mooi uitzicht.

Doorsnede over de badkamer en entree van het Blokje van Blok, een tiny houseboat
Doorsnede over halletje, badkamer en douchecabine

Rondlopen

Hoe klein het Blokje ook is: je kunt er toch een rondje lopen (en klimmen). Vanuit de woonruimte kom je via het halletje in de badkamer. Daar bevindt zich op halve verdiepingshoogte, boven de wasmachine en de kledingkast, bereikbaar met een laddertje, de douchecabine. Vandaar leidt een volgend laddertje naar de hoogslaper. Een laatste ladder brengt je dan weer terug op de begane grond van de woonruimte.

Een inkijkje van boven in het Blokje van Blok, een woonboot meets tiny house
Een inkijkje van boven

Woonboot

Ook dit Blokje zou zich, net als zijn grote broer, goed thuis voelen op een hoog dak. Maar al ontwerpend kreeg ik de behoefte om ook andere habitats voor het kleine huisje te onderzoeken. En zo transformeerde het plan voor het Blokje uiteindelijk in een ontwerp voor een woonboot, een tiny houseboat dus.

Met zijn 22 vierkante meter vloeroppervlak valt het Blokje ruimschoots binnen de eerder genoemde 50 m²-grens. Zelfs als je daar de 6 vierkante meter terras en de 3 vierkante meter voorbalkon/fietsenstalling bij optelt.

Het Blokje van Blok, kruising tussen een woonboot en een tiny house
Een tiny house op het water

Mechanica

Het Blokje heeft een lichte houtskeletbouw-constructie en is geplaatst op een betonnen ponton. Als je een ontwerp maakt voor een woonboot moet je natuurlijk ook een beetje verdiepen in de mechanica van drijvend bouwen. Ik bleef bij de les zolang het ging over diepgang, momentenkoppel en beddingconstante. Maar ik haakte af toen er formules als mc = b²/12d + ½ d + b²(tan α)/24d voorbij kwamen. Dat is toch een tak van sport waarbij ik mijn meerdere moet erkennen in de echte deskundigen. Dus als het ponton nog wat breder moet: het zij zo. Maar op het oog lijkt me dit een stabiele constructie.

Het Blokje van Blok, een drijvend tiny house in een groene omgeving met bos, water, struiken, gras, riet en ganzen
Is het een woonboot? Is het een tiny house?

Slimmiteiten

Het Blokje bevat verder slimmiteiten als een opklapbaar tafelblad en een kookplaat die overgaat in aanrecht dat overgaat in tafelblad dat overgaat in vensterbank. De energie komt, in elk geval grotendeels, van zonnepanelen en windwokkels op het dak. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt om het toilet mee door te spoelen.

Interieur van het Blokje van Block, een drijvend tiny house
Interieur van het Blokje

Gewetensvraag

Het is de ultieme gewetensvraag voor iedere architect: zou je zelf willen wonen in het door jou ontworpen huis(je)? Zou ik zelf willen verhuizen naar mijn Blokje, en daarmee bijna driekwart van mijn huidige woonoppervlak opgeven? Ja, ik denk het wel, maar op één voorwaarde: dat mijn tiny houseboatje zou mogen dobberen in net zo’n mooie rustige groene omgeving als op de plaatjes. En niet op een achterafslootje ingeklemd tussen een snelweg, een spoorlijn en een bedrijfsterrein.

Het Blokje van Blok, de missing link tussen een tiny house en een woonboot, in een groene omgeving met bos, water, struiken en riet
Een mooie, rustige, groene omgeving

Op het dak

En natuurlijk zou ook het Blokje, net als het Blok, op het dak van een hoog gebouw geplaatst kunnen worden. Maar dan zou ik wel een hekje maken om het terras.

Nachtbeeld van het Blokje van Blok, een drijvend tiny house
Blokje by night

Andere woningontwerpen, al dan niet tiny: de Groene PiramideRumah Kecil

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.