Halverwege de Zalmhaven

3Develop valt wel in de prijzen dit jaar. Precies twee weken na de ook al vrij sensationele fotosessie vanuit het penthouse van Montevideo, mocht ik opnieuw met een aantal medefotografen plaatjes maken vanaf een bijzondere Rotterdamse locatie. Deze keer was de Zalmhaventoren de plek van handeling. De organisator van het evenement was ook nu Ramazan Aydogan van Rotta Historica, in samenwerking met Margot de Ruiter van R365 Christie’s International Real Estate.

Blik omhoog vanaf de voet van de Zalmhaventoren in Rotterdam
Zalmhaven 1 vanaf straatniveau

Zalmhaven

De Zalmhaventoren is het hoogste gebouw van de Benelux. De toren zelf is 203 meter, en de mast tikt de 215 meter aan. Officieel is de naam trouwens Zalmhaven 1; bij het Zalmhavenproject horen ook nog twee lagere torens. In totaal staan er bijna vijfhonderd woningen op de plek waar ooit scheepswerven en houthandels stonden en waar de op de Maas gevangen zalm aan land werd gebracht.

Foto vanaf de dertigste verdieping van de Zalmhaventoren recht naar beneden
Zalmhaven 2 vanaf Zalmhaven 1

Uitkijkpunt

Het is de bedoeling dat er later dit jaar, helemaal bovenin, een restaurant en een openbaar toegankelijk uitkijkpunt komen. Maar ik krijg de indruk dat daar geen “buiten” bij zit, dus qua uitzicht is het misschien perfect, voor het maken van foto’s is het minder geschikt.

Woontorens op het Wijnhaveneiland in Rotterdam tijdens het gouden uur voor zonsondergang
Boeketje torens op het Wijnhaveneiland

Halverwege

We zijn dus erg blij met deze mogelijkheid het uitzicht vast te leggen. Overigens wel wat lager dan dat toekomstige uitzichtpunt. We hebben de hele dertigste verdieping tot onze beschikking, ongeveer halverwege de toren, op een metertje of honderd. Maar daar is het uitzicht eigenlijk net zo spectaculair. Er zijn weliswaar een paar woontorens in de buurt, de Hoge Heren en de Hoge Erasmus, waar we net niet overheen kijken. Maar wat mij betreft voegt dat alleen maar een extra laag toe aan het spektakel.

De Maastoren en de Erasmusbrug in Rotterdam, deels verscholen achter het penthouse van de Hoge Erasmus
Erasmusbrug en Hoge Erasmus
De Wilhelminapier in Rotterdam met de KPN-toren, de Rotterdam, de cruiseterminal en New Orleans
Avondzon op de Rotterdam

Casco

Deze dertigste verdieping staat in zijn geheel te koop. Maar liefst 711 vierkante meter, verdeeld over tien “kamers”. Als je een rondje loopt door dit huis leg je zomaar honderd meter af. Vraagprijs: vier miljoen. Maar reserveer wel wat extra geld voor de afwerking want de verdieping wordt casco opgeleverd. Zelfs keukens, toiletten en badkamers moeten nog geplaatst worden.

Collage van interieur foto's van een casco-verdieping van de Zalmhaventoren in Rotterdam
711 m2 casco

Ontwerp

Het lijkt me een leuke ontwerpopgave, de inrichting van deze verdieping. De vraag is wel wat je met al die ruimte moet. Een gedeelte gebruiken als kantoor is een mogelijkheid. Het zou ook wel iets voor een woongroep kunnen zijn. Of een bed & breakfast misschien? Enfin, ik moet nog wel wat foto’s verkopen en rondleidingen geven voor deze plek binnen mijn budget komt.

Het Noordereiland in Rotterdam, gezien vanaf de Zalmhaventoren tijdens zonsondergang
Noordereiland

Balkons

In het penthouse van Montevideo moesten we wat uitdagingen overwinnen om foto’s te kunnen maken maar deze locatie is a photographers dream. Er zijn maar liefst acht balkons, twee in elke windrichting. Met uitzicht richting het centrum, de haven, Zuid en Kralingen.

Luchtfoto van de Veerhaven in Rotterdam tijdens de avondschemering
Veerhaven in de schemering
De twee torens van het Erasmus MC in Rotterdam bij het vallen van de avond
De Twin Towers van het Erasmus MC

Zonsondergang

Net als bij de Montevideo-shoot is de timing weer perfect: precies tijdens het gouden en het blauwe uur. En we hebben erg veel geluk met het weer. Er zijn genoeg wolken om het interessant te maken en er blijft genoeg ruimte tussen de wolken over voor de zon. En die zon gaat vlammend onder boven de Rotterdamse haven.

De zon gaat vlammend onder in de Rotterdamse haven achter de Euromast
Vlammende zonsondergang
Kleurrijk beeld van de Rijn- en Maashaven en omgeving in Rotterdam tijdens het blauwe uur na zonsondergang
Rijnhaven en omgeving (met witte bestelbus…)

Keuzestress

Het leidt wel tot keuzestress. De Maas, het Noordereiland, het Wijnhaveneiland, de Wilhelminapier, het Erasmus MC, de Euromast, er is zoveel om te fotograferen. En het licht verandert met de minuut. Mijn stappenteller geeft dan ook aan dat, mede door het rondlopen langs al die balkons, mijn target voor de dag gehaald is.

Het centrum van Rotterdam in het blauwe uur na zonsondergang gezien vanaf de Zalmhaventoren
Downtown Rotterdam

Dank

En dan zit onze tijd er weer op en stappen we, met een rijke oogst aan mooie plaatjes, weer in de supersnelle lift naar beneden. Hopelijk volgt er snel weer een nieuwe gelegenheid. Dank aan Ramazan voor het organiseren en Christie’s Real Estate voor het ter beschikking stellen van deze verdieping!

Het Depot van museum Boymans en omgeving in Rotterdam na zonsondergang
De Pot en Van Nelle in één beeld

Andere Rotta-photoshoots:

De Delftse Poort
Het Erasmushuis
De Mevlana-moskee
Montevideo

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.