Zwart-witfoto’s maken met Photoshop

Er waart dezer dagen een challenge rond op Facebook. Mensen plaatsen zeven dagen achter elkaar een zwart-witfoto uit hun dagelijks leven, zonder mensen er op en zonder toelichting er bij. En ze dagen elke dag een andere Facebookvriend uit hetzelfde te doen.

Vroeg of laat was ik natuurlijk ook aan de beurt. En het was voor mij een echte uitdaging. Foto’s zonder mensen, da’s geen probleem; op de meeste van mijn foto’s probeer ik toch al om de mensen heen te fotograferen. Maar zwart-wit, daar had ik eigenlijk helemaal geen ervaring mee. De wereld is nou eenmaal in kleur en ik heb kleurenfoto’s daarom altijd mooier gevonden.

Grijstinten

Neem nou de foto hieronder, gemaakt in het Brediuspark in Woerden. Die herfstkleuren en dat blauw van de lucht, prachtig toch? Niet zo eenvoudig om daar in grijstinten iets moois van te maken .

Herfst in het Brediuspark in Woerden met een laagstaande zon en de spiegeling van bomen in het water
Herfst in het Brediuspark

JFK

Maar zoals John F. Kennedy al zei: we doen het niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moeilijk is. Hij had het over reizen naar de maan, maar de uitspraak is even goed te betrekken op zwart-witfotografie. En op allerlei andere zaken in het leven die enige moeite kosten.

Photoshop

Er zijn verschillende mogelijkheden in Photoshop om een kleurenfoto om te zetten naar zwart-wit. Deze collega-blogger komt zelfs tot zeven verschillende methoden.

Je kunt bijvoorbeeld met Hue and Saturation (Kleurtoon en Verzadiging) het Saturation/Verzadigings-schuifje helemaal naar links schuiven. Daarmee haal je in één beweging alle kleurinformatie uit de foto. In sommige gevallen werkt dat prima, maar niet altijd.

Veel meer invloed op het eindresultaat heb je met Image > Adjustments > Black and White. Of in het Nederlands: Beeld > Corrigeren > Zwart-wit. Daarmee krijg je het onderstaande venster, waarin je per kleurtoon de helderheid kunt bepalen.

Screenshot van het black and white adjustment window in Photoshop
Photoshop in actie

Presets

Wat ook erg handig is: er zijn een aantal presets waar je makkelijk doorheen kunt bladeren om te zien of er een is die je bevalt.

via GIPHY

Groenfilter

Ik vond zelf na enig dubben dat het groene filter in dit geval het mooiste resultaat opleverde. Maar dat is natuurlijk heel subjectief.

Zwart-witfoto gemaakt in de herfst in het Brediuspark in Woerden met een laagstaande zon en de spiegeling van bomen in het water, met een groenfilter toegepast in Photoshop
Het groene filter

Sepia

Nog interessanter wordt het als je het vakje tint aanvinkt. Daarmee leg je een kleurzweem over het hele beeld. Standaard is dat een soort sepia, maar door het schuifje Hue (Kleurtoon) heen en weer te bewegen kun je op een simpele manier het hele spectrum langs. Al zullen de puriteinen vinden dat het zo niet echt zwart-wit meer is.

Zwart-witfoto gemaakt in de herfst in het Brediuspark in Woerden met een laagstaande zon en de spiegeling van bomen in het water, met een sepiatint aangebracht in Photoshop
Het Brediuspark in sepia

UPDATE 21 NOVEMBER 2017: Nieuw Album

Waar zo’n Facebookchallenge al niet toe kan leiden… Toen ik de smaak eenmaal te pakken had ben ik eens gaan kijken welke foto’s er nog meer geschikt zijn om een zwart-wit-, sepia of monochroomversie van te maken. En dat was weer een goeie aanleiding om een nieuw album in mijn webshop in te richten met dit soort werk:

"Zeilen op de Kralingse Plas". zwartwit-foto met een vleugje sepia, ingelijst boven de bank in een interieur met ook vooral sepia en grijstinten
Sepia-foto in sepia interieur

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spam-controle: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.